sâmbătă, iulie 11, 2020

Alimentul bogat în vitamine, specific toamnei, care se poate consuma crud, gătit sau murat! Este un adevărat medicament natural, pe care este bine să nu îl evitați, mai ales toamna.

Conopida, căci despre ea este vorba, face parte din familia cruciferelor și este soră bună cu broccoli, varianta verde și oarecum mai populară.  Conopida conţine substanţe importante pentru ficat, care luptă împotriva cancerului de prostată, cancerului de sân, cancerului de colon şi cel ovarian. Conopida are, în acelaşi timp, capacitatea de a elimina enzimele canceroase şi de a rezista celulelor canceroase. Mulți medici recomandă legumele din familia cruciferelor și este utilă chiar o cură intensă de o săptămână în care să le includeți.

Citește și:

Conopida se poate prepara în foarte multe moduri, dar cel mai indicat, spun nutriţioniştii, este să o consumăm crudă.

Adăugată în alimentaţia zilnică, această legumă scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancerul.

Conopida miraculoasă aparţine familiei cruciferelor şi este extrem de valoroasă din punct de vedere nutriţional.  A ajuns în Europa după secolul al XV-lea şi a devenit foarte populară datorită reputaţiei sale de cel mai puternic antioxidant.

Citește și:

Bogată de proteine, fosfor, potasiu şi tot complexul de vitamina B, vitamina C şi mangan  conopida are numeroase beneficii asupra organismului.

Consumul de conopidă regulat este asociat cu scăderea riscului de inflamare în boli preum artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcerul.

Conopida alături de alte legume crucifere îmbunătăţeşte în mod semnificativ tensiunea arterială şi funcţia renală.

Citește și:

Pe lângă multiplele beneficii asupra sănătăţii, conopida protejează şi sistemul digestiv. Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de fibre.

Fibrele alimentare din conopidă protejează stomacul şi previn dezvoltarea bacteriilor.

Din cauza conţinutului ridicat de substanţe purinice, este contraindicat consumul  în afecţiuni precum guta şi uraturia.

100 grame de conopida gătită (fiartă, scursă de apă şi fără sare) conţin:

23 kcal

1,84 g proteine

2,3 g fibre

16 mg calciu

32 mg fosfor

142 mg potasiu

44 mg vitamina C

44 microg acid folic

13,8 microg vitamina K

Parteneri