Sari la conținut

Când, cum și câtă apă trebuie să bem. Mituri demontate de un nutriționist

Consumul de apă
Sursa foto: doctorulzilei.ro
recomandar pentru consumatorii de apa

Este recomandat să bem aproximativ 2 litri de apă pe zi. Cu toate acestea, necesitatea de apă poate varia în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică, condiții de mediu și alte factori individuali. În general, este important să ne hidratăm pe parcursul întregii zile pentru a ne menține corpul sănătos și pentru a ne susține funcțiile fiziologice.

Un nutriționist de la Clinica din Moscova demontează mituri existente despre când, cum și câtă apă să bem. Dr. Volkov – Marina Khachaturova, despre primul mit: Ar trebui să beți 2 litri pe zi?

consumul de apa
Sursă foto: Giorgio Trovato – Unsplash

În mod tradițional, se crede că rata consumului de apă este de 1 litru de apă la 30 kg de greutate. Dacă greutatea ta este de 60 kg, atunci se dovedește că recomandarea de 2 litri de apă chiar contează. Dar dacă greutatea unei persoane depășește normalul (într-o direcție sau alta), aceste calcule pot duce la consecințe neplăcute.

O persoană anorexică va fi deshidratată, iar un bărbat gras care cântărește peste 100 de kilograme va muri din cauza intoxicației cu apă. Prin urmare, are sens să reamintim recomandările Academiei Naționale de Științe a Statelor Unite ale Americii din 1945: „1 ml de apă pentru fiecare kilocalorie consumată”.

Mituri demontate de un nutriționist: Dieta omului modern

Medicii nutriționiști recomandă 2000-2500 de calorii/zi. Pe lângă apă, oamenii pot consuma suc, ceai, cafea, etc.! Pe scurt, nu are sens să calculezi câți litri de apă ar trebui să bei zilnic. Dacă ți-e sete, ar trebui să bei apă.

În primul rând, trebuie să știți un lucru de bază: și-anume că singura modalitate de a pierde în greutate este să ardeți mai multe calorii decât ceea ce consumați și a fi astfel în deficit caloric, potrivit Boxrox.

Al doilea mit: În procesul de slăbire, este necesar să se reducă și consumul de apă?

Potrivit nutriționistului, apa este unul dintre principalul ajutor în lupta împotriva obezității.  Majoritatea femeilor încearcă să reducă aportul de apa în timpul dietei pentru ca se tem ca se vor balona si de aceea centimetrii în plus nu vor dispărea.

Dacă reduceți numărul de alimente picante și sărate din dietă, rezultatul va apărea mai repede. Desigur, cu condiția ca sistemul excretor să funcționeze corect. Dar pentru persoanele cu boli de rinichi sau de vezică urinară, dietele trebuie de obicei aplicate cu mare atenție. Ei pot slabi doar cu permisiunea medicului si sub controlul acestuia.

Al treilea mit: Nu puteți bea apă în timpul meselor. Apa diluează sucul gastric și vor apărea probleme cu digestia.

Apa pe care o bem în timpul mesei prelungește procesul de mestecat, înmoaie alimentele și facilitează sistemul digestiv. În plus, consumul de apă ajută la reducerea cantității de alimente consumate.

Totuși, Când trebuie să bem apă?

Dimineața: este recomandat să începem ziua cu un pahar de apă pentru a ne hidrata după perioada de somn și a ne energiza.
Pe parcursul zilei: trebuie să încercăm să ne hidratăm în mod regulat pe parcursul zilei. O modalitate utilă de a verifica nivelul de hidratare este să fim atenți la culoarea urinei. Dacă este deschisă la culoare, înseamnă că suntem bine hidratați. Dacă este închisă la culoare, ar trebui să bem mai multă apă.
Înainte și după exercițiu fizic: atunci când facem exerciții fizice, transpirăm și pierdem apă. Pentru a ne menține hidratați și a compensa pierderile, este recomandat să bem apă înainte, în timpul și după antrenament.
Cum să bem apă:

Pe tot parcursul zilei: este recomandat să avem mereu o sticlă de apă la îndemână și să bem în mod regulat, chiar și atunci când nu ne este sete.
În porții mici: este mai eficient să bem apă în cantități mici pe tot parcursul zilei, în loc să consumăm cantități mari o dată.
Fără să așteptăm să ne fie sete: senzația de sete este deja un semn că suntem ușor deshidratați, de aceea este mai bine să nu așteptăm acest semn și să ne hidratăm în mod regulat.
Este important să fim conștienți că necesitatea de hidratare poate varia în funcție de factorii menționați mai sus și este întotdeauna recomandat să consultăm medicul sau un specialist în nutriție pentru sfaturi personalizate.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel