Sari la conținut

Când devine TUSEA o problemă gravă de sănătate? Medic: Când este prezentă mai mult de…

leac natural pentru durerea în gât
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Când devine TUSEA o problemă gravă pentru sănătate? Tusea este o manifestare obişnuită, dar sunt şi situaţii când poate anunţa o problemă mai gravă.

tusea este o modalitate de eliminare a musului sau a agenţilor iritanţi de la nivelul tractului respirator. Este important de reţinut că tusea nu este o boală în sine, ci un simptom.

Când devine TUSEA o problemă gravă de sănătate? Medic: Când este prezentă mai mult de…

O tuse ocazională este normală şi chiar sănătoasă. Tusea se produce în urma stimulării receptorilor din arborele traheobronşic, care transmit impulsuri nervoase către creier. Este un mecanism care implică o fază inspiratorie (inspir), una compresivă (contracţia musculaturii expiratorii toracice şi abdominale) şi una expulzivă (deschiderea glotei cu decompresie toracică şi ieşirea aerului).

Tusea seacă

Tusea seacă sau uscată nu este însoţită de spută sau mucus. Este lipsită de expectoraţie, dă senzaţia de gâdilat sau de iritaţie la nivelul gâtului şi se accentuează în timpul vorbitului. În caz de o formă severă de gripă, tusea seacă poate dura până la 3 săptămâni. Când se menţine mai mult, tusea seacă se recomandă a fi suprimată cu antitusive.

Tusea productivă (umedă) este însoţită de producţie de mucus şi este adesea cauzată de infecţii virale (vizoze, gripă). În acest caz, adesea tusea este uscată înainte de a deveni productivă. Poate dura până la 3 săptămâni, iar dacă depăşeşte această durată, poate fi sugestivă pentru o bronşită cronică sau boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC).

În funcţie de durată, tusea este clasificată ca: acută (durează mai puţin de 3 săptămâni), subacută (între 3 şi 8 săptămâni) şi cronică (ţine de mai bine de 8 săptămâni).

Când trebuie să mergi la medic
Sunt situaţii când tusea este asociată cu diverse probleme de sănătate şi este bine să mergi la medic pentru a afla cauza şi pentru a primi tratament adecvat.

Trebuie consultat medicul când:

►tusea s-a instalat brusc, fără o cauză evidentă, sau când însoţeşte obstrucţia căilor superioare;

►în cazul în care în mucus apar firicele de sânge;

►dacă nu trece după 3 săptămâni.

Medicul poate recomanda examinarea mucusului, radiografie (în caz de suspiciune de pneumonie sau cancer pulmonar) şi spirografie (test care măsoară cantitatea de aer inspirată/expirată în respiraţii normale sau forţate).

 Dr. Cezarina: descopri adevărata cauză atunci când tusea este prezentă mai mult de 3 săptămâni

„Tusea persistentă poate avea cauze foarte grave, de aceea, este important să mergem la medic pentru a face investigații și a descopri adevărata cauză atunci când tusea este prezentă mai mult de 3 săptămâni”, explică dr. Cezarina Mariana Matei, medic specialist medicină de familie, competenţe în homeopatie, gemoterapie, acupunctură şi ultrasonografie generală, potrivit clicksănătate.ro

Tusea, simptom pentru: sindromul de reflux gastroesofagian se manifestă prin răgușeală și tuse seacă și iritativă, senzația de arsură în capul pieptului, dureri esofagiene, simptome care apar mai ales în poziția culcat.

Afecțiuni pulmonare grave: cancer pulmonar, afecțiuni cardiace: acestea pot duce la acumulări de lichid la nivelul plămânilor, dar și la tuse persistentă, mai ales în cursul nopții.

Mai mult, tusea poate surveni în urma unor efecte adverse ale unor medicamente. Cele pentru hipertensiune, cele administrate pentru chimioterapie, unele antibiotice sau unele medicamente folosite pentru afecțiunile psihice pot avea ca efect tusea seacă.

Simptom al bolii fumătorului

Fumul irită căile respiratorii, motiv pentru care persoanele care fumează de ani buni se pot confrunta cu episoade de tuse. De asemenea, tusea persistentă la cei care fumează poate semnala prezenţa bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), cunoscută şi ca boala fumătorului.

O tuse persistentă care îşi schimbă caracterul, culoarea expectoraţiei şi durează mai mult de 3 săptămâni trebuie te trimită la medicul pneumolog. Boala fumătorului duce la inflamaţia bronhiilor şi la distrugerea ţesutului pulmonar, determinând un exces de mucus pe care corpul încearcă să îl elimine prin tuse. BPOC se instalează lent, după mulţi ani de fumat, şi necesită tratament de întreţinere pentru tot restul vieţii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel