Sari la conținut

Când durerea de spate ascunde un cancer? Tipuri de cancer care pot provoca dureri de spate

Durerea de spate este o întâmplare frecventă și rareori un semn de cancer. Cu toate acestea, este posibil să aveți dureri lombare legate de cancere precum cancerul spinal, colorectal sau ovarian. O persoană cu aceste tipuri de cancer va avea de obicei și alte simptome în plus față de durerea de spate.

Se estimează că 80 % dintre oamenii din Statele Unite s-au confruntat cu dureri de spate în timpul vieții, conform  National Institutes of Health. Cauzele obișnuite ale durerii lombare includ leziuni cauzate de ridicarea greutăților, modificări ale coloanei vertebrale legate de vârstă și leziuni, cum ar fi o cădere sau un accident de mașină.

Cancerul este o cauză rară, dar posibilă, a durerilor de spate la unii oameni. Durerea lombară legată de cancer este mai probabil legată de o tumoare dintr-o zonă înconjurătoare (cum ar fi colonul) decât de cancerul de spate în sine.

Tipuri de dureri de spate care ar putea semnala un cancer

Durerea de spate care ar putea fi un semn de cancer apare de obicei împreună cu alte simptome de cancer. Uneori, le puteți trece ca fiind datorate unei alte afecțiuni atunci când sunt legate de cancer.

Exemple de aceste simptome includ:

  • durere de spate care nu pare a fi legată de mișcare sau nu se agravează cu mișcarea
  • durere de spate care apare de obicei noaptea sau dimineața devreme și dispare sau se ameliorează în timpul zilei
  • dureri de spate care persistă chiar și după kinetoterapie sau alte tratamente
  • modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi sângele în urină sau scaun
  • pierdere bruscă, inexplicabilă în greutate
  • oboseală inexplicabilă
  • slăbiciune, furnicături sau amorțeală în brațe sau picioare

Tipuri de cancer care pot provoca dureri de spate

Mai multe tipuri de cancer în și în apropierea coloanei vertebrale pot provoca dureri de spate. Acestea includ:

Tumora coloanei vertebrale

O tumoare a coloanei vertebrale poate crește în osul coloanei vertebrale sau în membranele protectoare din jurul măduvei spinării. Coloana vertebrală este o sursă comună de metastaze osoase, unde cancerul începe într-o locație și se răspândește în alte.

Oriunde, între 30 și 70 la sută dintre persoanele cu cancer vor avea cancerul răspândit la coloana vertebrală, potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologici (AANS).

Cancer de plamani


AANS raportează că, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care se răspândește la coloana vertebrală. O tumoare pulmonară poate apăsa și pe coloana vertebrală, afectând transmisiile nervoase către partea inferioară a spatelui.

O persoană cu cancer pulmonar poate observa simptome precum oboseală ușoară, dificultăți de respirație și tuse cu spută colorată cu sânge, în plus față de durerile de spate.

Cancer mamar

Durerea de spate este un simptom rar, dar posibil, de cancer de sân. Cancerele de sân metastazează frecvent și în spate, potrivit AANS.

La fel ca și cancerele pulmonare, unele tumori de cancer de sân pot apăsa nervii care călătoresc și spre coloana vertebrală. Acest lucru poate provoca durere.

Tract gastrointestinal

Cancerele de stomac, colon și rect pot provoca dureri de spate. Această durere radiază de la locul cancerului în partea inferioară a spatelui. O persoană cu aceste tipuri de cancer poate avea alte simptome, cum ar fi pierderea bruscă în greutate sau sânge în scaun.

Sânge și țesut

Cancerele de sânge și de țesut, cum ar fi mielomul multiplu, limfomul și melanomul, pot provoca dureri de spate.

Alte tipuri de cancer

Alte tipuri de cancer care pot provoca dureri de spate includ cancerul ovarian, renal, tiroidian și de prostată.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel