Sari la conținut

Când e nevoie de tratament cu anticoagulante pentru a evita formarea cheagurilor de sânge

cheaguri de sange
Sursă foto: Pixabay
alimente care pot forma cheaguri de sange

Tratament cu anticoagulante. Anticoagulantele sunt medicamente care scad capacitatea organismului de a forma cheaguri de sânge, fiind cunoscute și sub denumirea populară de medicamente care “subțiază sângele”. 

Este un tratament care se începe în spital, de regulă, sub stricat supraveghere a medicului. În niciun caz nu este un tratament pe care să-l iei singur de la farmacie, fără stricata recomandare a medicului specialist.

De ce apar cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge sunt formate din proteine şi celule, ajutând în mod normal la încetinirea sângerării atunci când apare o leziune. Acestea se dizolvă pe măsură ce leziunea se vindecă. Există însă cazuri în care cheagurile de sânge se formează în vene şi nu se dizolvă în mod natural. În astfel de situaţii, pacienţii necesită îngrijire medicală deoarece se pot confrunta cu boli grave. Dacă un astfel de cheag începe să se deplaseze, acesta poate ajunge la inimă sau plămâni, blocând fluxul sangvin.

Simptome cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge apar cel mai des în partea inferioară a piciorului. Apariţia cheagurilor de sânge în zona braţului sau piciorului poate cauza simptome distincte precum umflături, durere, sensibilitate. Dacă cheagul de sânge este de dimensiuni mari se poate umfla tot piciorul, iar durerea se poate extinde.

Simptomele frecvente ale cheagurilor de sânge dezvoltate la nivelul inimii includ durere în piept, transpirație și dificultăți de respirație. Dacă apariţia cheagurilor de sânge a afectat plămânii, pacienţii se pot confrunta cu tuse, durere în piept, vertij, bătăi neregulate ale inimii etc. În cazul în care cheagurile de sânge s-au format la nivelul creierului, pot apărea simptome precum dificultăţi de vorbire, probleme de vederea şi senzaţie de slăbiciune.

Tratamentul cu anticoagulante, recomandat celor cu afecțiuni cardiace

Tratamentul anticoagulant poate fi o soluție foarte bună pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, dar este esențial ca acesta să fie monitorizat corect de medicul specialist.

De regulă, acest tip de tratament va fi administrat atât pacienților tineri cât și celor în vârstă, dacă au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiace și au nevoie de o fluidizare a sângelui. Scopul tratamentului este fluidizarea sângelui astfel încât să nu se mai producă cheaguri de sânge care să producă leziuni în organe.

Când este necesar un tratament cu anticoagulante

  • Fibrilația atrială,
  • Tromboza venoasă profundă – formarea unui cheag de sânge la nivelul venelor, cel mai des la nivelul membrelor inferioare.
  • Embolia pulmonară – migrarea unui cheag de sânge de la nivelul venelor periferice la nivelul plămânilor.
  • Trombofilii genetice – afecțiuni moștenite genetic care cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge.
  • Complicații cardiace care pot să apară după un infarct miocardic acut.
  • În cazul anumitor forme de accidente vasculare cerebrale.

În funcție de afecțiunea de bază, acest tip de tratament se poate administra de la câteva luni, la toată viața.

Există anticoagulante care se administrează intravenos sau subcutanat și altele care se iau pe care orală.

Reține! Specialiștii spun că în timpul acestui tip de tratament sunt interzise injecțiile intramusculare. De asemenea, trebuiesc evitate activitățile sportive care predispun la accidentări sau traumatisme. Nu trebuie să consumi alcool.

Diferitele tipuri de anticoagulante

In functie de indicatii, anticoagulantele au administrari specifice. Iata cateva dintre cele mai frecvente substante active care se regasesc in anticoagulante:

  • Heparina este o substanta care se regaseste in organism si care trebuie injectata in cazul tulburarilor de coagulare
  • Antagonistii vitaminei K sunt medicamente sub forma de tablete care inhiba actiunea vitaminei K si astfel aparitia cheagurilor de sange.
  • Fondaparinux este o substanta produsa sintetic, prevazuta cu o inhibare selectiva a coagularii, administrata prin injectie.
  • Hirudina este o substanta extrasa din lipitori, care poate fi insa produsa si genetic si trebuie de asemenea administrata prin injectii.
  • Rivaroxaban este o substanta activa disponibila sub forma de tablete, folosita ca inhibitor de coagulare in urma operatiilor la articulatiile de genunchi si sold.
  • Apixaban este o substanta activa introdusa pe piata in anul 2011, care prin actiunea si forma de administrare este foarte asemanatoare substantei Rivaroxaban.
  • Dabigatran etexilat este o substanta activa disponibila sub forma de capsule si este folosita ca anticoagulant in tratamentul ulterior operatiilor la articulatiile de genunchi si sold. De asemenea, dabigatran etexilat este o terapie revolutionara aprobata pentru prevenția accidentului vascular cerebral la pacientii cu fibrilatie atriala.

Efecte adverse ale tratamentului cu anticoagulante

Efectul advers cel mai des întâlnit sunt sângerările. Însă de exemplu, dacă observi sânge pe periuța de dinți nu trebuie să te sperii, acest lucru este normal. Însă dacă apar sângerări din sfera ginecologică sau urinară sau chiar digestivă trebuie să mergi obligatoriu la medicul tău cardiolog. Acesta este foarte posibil să-ți modifice dozajul sau chiar să-ți schimbe tratamentul cu altă clasă de anticoagulant.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: