Din cuprinsul articolului
Când este cel mai bine să iei pastile pentru hipertensiune, dimineața sau seara? Cercetătorii chinezi au descoperit când este mai bine să se administreze medicamentele antihipertensive. Dimineața sau seara? Află concluzia oamenilor de știință.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Sichuan, China, a descoperit că administrarea medicamentelor antihipertensive înainte de culcare îmbunătățește controlul tensiunii arteriale pe timpul nopții, comparativ cu administrarea lor dimineața, la pacienții cu hipertensiune arterială. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică JAMA Network Open.
Anunț pentru pacienții cu hipertensiune arterială

În ceea ce privește reducerea tensiunii arteriale nocturne și controlul ritmului circadian, cercetătorii chinezi au efectuat un studiu clinic randomizat pentru a compara administrarea seara versus dimineața a medicamentelor antihipertensive.
Studiul, efectuat în 15 spitale din China, a implicat 720 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, care fie nu luaseră niciodată medicamente antihipertensive, fie întrerupseseră tratamentul timp de cel puțin două săptămâni.
Participanții au fost repartizați aleatoriu în grupuri care au primit medicamente antihipertensive fie dimineața (6:00-10:00), fie înainte de culcare (18:00-22:00).
Pacienții implicați în studiu au primit un comprimat combinat de olmesartan (20 mg) și amlodipină (5 mg), cu ajustări ale dozelor în funcție de monitorizarea tensiunii arteriale în cabinetul medical ambulatoriu la fiecare patru săptămâni.
După 12 săptămâni, cei care au luat medicamentele înainte de culcare au înregistrat o reducere mai mare a tensiunii arteriale sistolice în timpul nopții. Tensiunea arterială diastolică în timpul nopții a scăzut, de asemenea, mai mult la cei care au luat medicamente înainte de culcare.
Ratele de control al tensiunii arteriale sistolice peste noapte au fost mai mari în cazul administrării la culcare (79,0%) comparativ cu administrarea dimineața (69,8%).
Ratele de control al tensiunii arteriale sistolice la cabinet au fost de 88,7% în grupul care a primit doza de culcare și de 82,2% în grupul care a primit doza de dimineață.
Administrarea pastilelor înainte de culcare
După 12 săptămâni, grupul care a luat medicamentele înainte de culcare a înregistrat o reducere mai mare a tensiunii arteriale sistolice în timpul nopții.
Tensiunea arterială diastolică în timpul nopții a scăzut, de asemenea, mai mult în grupul care a primit doza administrată seara de culcare.
Administrarea înainte de culcare a redus, de asemenea, tensiunea arterială sistolică și diastolică matinală, cu creșteri mai puține ale dozei.
Nu s-au observat diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește incidența hipotensiunii nocturne sau a evenimentelor adverse raportate.
Cercetătorii au concluzionat că administrarea înainte de culcare a oferit un control mai bun al tensiunii arteriale nocturne și a îmbunătățit ritmul circadian fără a reduce eficacitatea tensiunii arteriale medii diurne sau pe 24 de ore sau a crește riscul de hipotensiune arterială nocturnă.
Constatările susțin potențialele avantaje ale administrării înainte de culcare și oferă dovezi care să ghideze cercetările viitoare privind cronoterapia antihipertensivă.