duminică, octombrie 17, 2021

Cand este ideal sa apara a doua sarcina? Dr. Silviu Istoc: „A ramane gravida prea devreme poate cauza probleme in urmatoarea sarcina”.

Foarte multe femei se gandesc sa conceapa nasterea celui de-al doilea

copil foarte aproape de nasterea primului. Motivele sunt multe si diverse. Multe femei isi doresc ca cei mici sa fie de varste apropiate, altele vor sa-si intemeieze o familie numeroasa cat mai repede, iar pentru multe dintre ele, o a doua sarcina se intampla in mod neplanificat.

Cand este ideal sa apara a doua sarcina?

Cu toate acestea, specialistii recomanda, pentru majoritatea femeilor, o perioada de cel putin 18 luni intre nastere si o noua concepere.

Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica

Minim Invaziva si la Clinica ProVita, a explicat de ce este importanta respectarea acestei perioade.


Cand este momentul oportun si de ce lucruri ar fi bine sa tii cont

Acest interval ofera corpului femeii timp pentru a-si reveni complet de la ultima sarcina inainte de a fi gata pentru urmatoarea nastere.

  • Corpul tau are nevoie de timp pentru a suplimenta aportul de substante nutritive

„Corpul tau are nevoie de timp pentru a suplimenta aportul de substante nutritive, cum ar fi acidul folic. Nutrientii, precum vitaminele si mineralele, ajuta corpul sa ramana sanatos. Daca

organismul tau nu are suficienti nutrienti, iar conceperea are loc din nou prea devreme, pot aparea probleme de sanatate pentru tine sau copilul tau.

De exemplu, in timpul sarcinii si alaptarii, bebelusul primeste nutrientii de care are nevoie din corpultau. Dupa ce ai nascut, este posibil ca organismul sa nu aiba suficiente cantitati din aceste substante nutritive, cum ar fi acidul folic. Acidul folic este o vitamina de care fiecare celula din organism are nevoie pentru crestere si dezvoltare normala.

Daca administrezi un supliment alimentar inainte de a ramane gravida, acesta poate ajuta

la reducrea sanselor ca bebelusul sa dezvolte defecte congenitale ale creierului si ale coloanei vertebrale numite defecte ale tubului neural. Daca are loc o noua sarcina intr-un timp scurt, iar nivelul acidului folic este scazut, urmatorul copil este predispus sa se nasca prematur sau cu o greutate mica la nastere”, a explicat dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc: A ramane gravida prea devreme poate cauza probleme in urmatoarea sarcina

  • Corpul tau are nevoie de timp pentru a se vindeca de infectii si inflamatii.

„Daca te confunti cu o infectie in timpul sarcinii si ramai

din nou insarcinata inainte ca organismul sa se vindece complet, este posibil sa treci inca o data prin aceeasi problema urmatoarea sarcina. Inflamatia poate duce la ruperea prematura a membranelor”, a punctat dr. Istoc.

  • Corpul tau are nevoie de timp pentru a-și reseta microbiomul vaginului (canalul de nastere)

„Microbiomul este un grup de microorganisme. Microorganismele (cum ar fi bacteriile) sunt fiinte vii care sunt atat de mici incat ai nevoie de un microscop pentru a le vedea. Unii experti considera ca microbiomul din vaginul unei femei (numit microbiom vaginal) poate juca un rol in nasterea prematura.

De exemplu, a avea o afectiune numita vaginoza bacteriana afecteaza microbiomul vaginal si poate creste sansele de a avea un copil prematur.

De asemenea, microbiomul vaginal al femeilor care au avut un copil prematur poate fi diferit de cel al femeilor care au un copil nascut dupa 37 de saptamani de sarcina. Si poate dura ceva timp – chiar si un an – ca microbiomul vaginal sa se intoarca la modul in care era inainte de sarcina.

Deci, a ramane gravida prea devreme poate cauza probleme in urmatoarea sarcina, cum ar fi nasterea prematura”, a concluzionat dr. Silviu Istoc.

Ultimele stiri