Sari la conținut

Când se pot spăla rufele după Paște? Principalele reguli din Săptămâna Luminată

haine la spalat
sursa foto: RomaniaTV

Săptămâna Luminată este perioada imediat după sărbătoarea Paștelui, cunoscută și sub numele de Octava Paștelui sau Octava Luminată. Această săptămână este considerată destul de specială în tradiția creștină, iar credincioșii sunt încurajați să dedice mai mult timp rugăciunii și reflecției spirituale.

În Săptămâna Luminată, gospodinele au la dispoziție doar câteva zile pentru a spăla rufele și a se ocupa de treburile casnice.

Când se pot spăla rufele după Paște?

Conform tradiției, în Săptămâna Luminată nu este bine să se lucreze. Este interzis ca femeile să coasă sau să facă treburi casnice pentru că se spune că vor muri lovite de fulger.

Singurele zile în care se pot face treburi casnice în Săptămâna Luminată, potrivit Calendarului Ortodox, sunt miercuri, joi și sâmbătă.

Vineri, pe 10 mai, este prăznuită o altă mare sărbătoare, cu cruce roșie, anume Izvorul Tămăduirii, care aminteşte de una dintre minunile Maicii Domnului.

Săptămâna Luminată se încheie cu Duminica Tomii, prima duminică de după Paște, când Biserica îl prăznuiește pe Apostulul Toma.

Rugăciunea pentru Săptămâna Luminată

Rugăciune
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel