Din cuprinsul articolului
Anestezia generală la stomatolog. În mod normal, atunci când medicul stomatolog realizează anumite proceduri dureroase, îi recomandă pacientului anestezia locală sau loco-regionala, cea care produce „amortire” pe o perioadă redusă de timp. Poate fi topica, de contact sau injectabila, folosind carpule speciale si ace foarte subtiri, atraumatice.
Pacientul este complet treaz si desi este amortit in zona de lucru, există alte senzații care pot genera disconfort, cum ar fi presiunea, vibratiile, mirosul sau sunetele.
Sedativele orale precum Valium sau Xanax pot relaxa pacientul dacă sunt administrate înainte cu o oră de procedură, bineînțeles la indicațiile medicului. Din păcate, medicația este absorbită prin sistemul digestiv și prin urmare, efectul clinic și gradul de relaxare sunt variabile și imprevizibile, potrivit site-ului implantodent.ro care a descris cele trei tipuri de anestezii, folosite în completarea celei locale.
Anestezia locală poate fi completată de trei tipuri de anestezie
- Anestezia prin sedare intravenoasă (adormire):
Aceasta este abordarea cea mai recomandata si frecvent solicitata de majoritatea pacientilor.
Preoperator, pentru a evita orice risc, oricat de mic ar fi acesta, se recomandă analize si sunt controlate functiile cardiaca si respiratorie prin realizarea unui EKG si a unei spirometrii. Procedura de anestezie este simpla si nedureroasa. Gratie unui dispozitiv prevazut cu microprocesor, pacientul primeste pe vena in doza perfect calculata un cocktail medicamentos prin care este relaxat si adormit in timpul procedurii si trezit imediat dupa finalizarea acesteia.
Sedarea este constienta, pacientul pastrandu-si reflexele nealterate. Este o tehnica foarte sigura si care presupune monitorizarea continua a functiilor vitale pe parcursul tratamentului si aici ne referim la respiratie, ritm cardiac, oxigenare si tensiune arteriala.
Peste 90% dintre pacientii supusi procedurilor chirurgicale in sfera orala aleg sedarea medicamentoasa pe cale intravenoasa pentru confort optim si siguranta in timpul actului operator.
Când se folosește
De exemplu, interventia chirurgicala la nivelul molarilor de minte este de multe ori o procedura migaloasa si dificila, fiind realizata in cel mai sigur mod atunci cand pacientul este sedat, linistit si se simte confortabil. Chirurgul lucreaza intr-o zona restransa, in apropierea unor formatiuni anatomice vitale cum ar fi artere, vene, nervi sau sinusuri maxilare si este foarte important ca pacientul sa nu se miste in timpul interventiei. Sedarea intravenoasa va ajuta sa va simtiti foarte confortabil, permitand chirurgului sa se concentreze total asupra procedurii in mod sigur si rapid.
- Anestezia prin inhalosedare, cu protoxid de azot, cunoscuta in mod frecvent ca „gazul comic” datorita starii pe care o induce pacientului, ii ofera acestuia senzatia de relaxare si dezinhibitie. Pacientul este treaz si constient pe tot parcursul procedurii, raspunzand la comenzile medicului.
Când se folosește
Abordarea poate fi adecvata in cazul procedurilor simple, pentru pacientii mai putin anxiosi sau pentru cei cu fobie de ace sau zgomot de turbina dentara. Procedeul de inhalosedare implica inhalarea unui amestec de protoxid de azot si oxigen, dozat cu ajutorul unui aparat special, pentru a evita riscurile unei supradozari. Azotul nu se metabolizeaza in organism, ceea ce face ca eliminarea lui sa se faca rapid, in 3 maxim 5 minute, fata de celelalte metode de sedare unde eliminarea substantelor poate dura intre 2 si 3 ore.
Ideală pentru copii
Reamintim ca prin inhalosedare, pacientul isi pastreaza caile respiratorii deschise si raspunde in continuare la stimulii fizici sau comenzile verbale pe care le primeste. Este ideala pentru copil: acesta nu simte nici un fel de durere, pare sa fie adormit sau amuzat de ceea ce sa intampla, dar este constient si poate colabora cu medicul, raspunzand chiar si la intrebari. In schimb, nu mai percepe sunete, mirosuri si cel mai important, nu simte nimic in timpul interventiei dentare. Cand isi va reveni, va fi odihnit si fara amintiri neplacute legate de vizita la medicul dentist.
Anestezia generală la stomatolog. Doar pentru operații complexe
- Anestezia generală, prin intubare nazo-traheala, este folosita in medicina dentara doar pentru operatii complexe, in sfera orala si maxilo-faciala, in special asupra adultilor, in traumatisme intinse, extirpari de tumori sau reconstructii majore ale oaselor maxilare. Totodata, este utilizata in implantologia speciala, atunci cand la pacientii cu maxilar sever atrofiat se insera mai multe implanturi zigomatice, simultan.
Ce presupune anestezia generală la stomatolog
Procedura in sine implica urmatoarele aspecte: pacientul este intubat, i se administreaza substante si gaze specifice direct in plamani, de acolo fiind preluate de sange si transportate catre creier, loc unde acestea rup complet bariera dureroasa. In aceasta situatie, respiratia se realizeaza artificial, asistata de aparate ultramoderne, care in acelasi timp monitorizeaza toate functiile vitale ale pacientului. Acest tip de anestezie se realizeaza numai cu participarea si asistenta medicului anestezist.
Inainte de efecuarea anesteziei generale, pacientul este minutios examinat clinic, pentru a fi depistate eventualele probleme de sanatate incompatibile cu anestezia generala. Sunt necesare radiografia pulmonara, rezultatul examenelor cardiace si acordul scris al specialistului cardiolog ca pacientul este apt pentru anestezia generala prin intubare.
Ca si sfaturi preoperatorii, nu trebuie sa consumati lichide si alimente cu 6 ore inainte de interventie, regula generala fiind ”fara alimente solide incepand cu miezul noptii precedente”.
Efecte secundare
Uneori, anestezia generala poate avea si efecte secundare, printre care ameteala, greata, somnolenta sau pierderea abilitatii de coordonare, simptome care vor fi depasite cu bine in conditii de siguranta si confort in rezervele confortabile ale clinicii, impreuna cu personalul nostru specializat.