luni, ianuarie 25, 2021
Elena Oceanu

Durerea de cap e cea mai folosită scuză pe care o folosesc femeile atunci când vor să scape de o partidă de sex. Însă, oamenii de știință au descoperit acum că bărbații sunt mai predispuși să se aleagă cu o durere de cap după o noapte pasională.

Aproximativ 1% dintre oameni se confruntă cu o durere de cap înainte sau după ce fac sex, denumită cefalee orgasmică.

Este vorba despre o durere violentă care se instalează brusc şi se propagă de la baza craniului spre ceafă şi spre ochi. Disconfortul nu are încă o explicaţie clară şi poate dura o lună, un an şi poate dispărea aşa cum a apărut.

Majoritatea cefaleelor de acest tip nu sunt motiv de ingrijorare. Dar in unele cazuri ele pot fi semne ale unor afectiuni severe, cum ar fi probleme ale vaselor de sange care vascularizeaza creierul.

Exista doua tipuri de cefalee legata de sex. Cea mai frecventa varietate nu ofera nici un semn de avertizare si apare la cateva secunde de orgasm. Durerea este deseori descrisa ca o lovitura sau un junghi. Cealalta varietate de cefalee deseori apre ca o durere surda pe ambele parti ale capului si creste treptat in intensitate in decurs de cateva minute inainte de orgasm, in mod tipic intensificandu-se pe masura ce creste excitarea sexuala.

In multe cazuri, prima cefalee de acest tip poate fi si ultima. Si in alte cazuri durerea dureaza atat de putin incat trece inainte ca orice medicament analgezic sa-si faca efectul. Intrucat exista evidente ca implicatea in activitatea sexuala curand dupa experimentarea unei cefalei legate de activitatea sexuala poate determina inrautatirea durerii, pacientul poate fi sfatuit sa se abtina de la activitatea sexuala pana la rezolvarea ultimului episod de cefalee de acest tip.

Daca pacientul are un istoric de cefalee fara o cauza evidenta, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente cu rol preventiv.