Sari la conținut

Când și cum pot fi retrași banii pe care i-ai strâns în Pilonul 2 de pensie

pensie
Sursă foto: Biz
recalcularea pensiei

Pilonul 2 de pensie reprezintă una dintre cele trei componente ale sistemului de pensii din România, alături de Pilonul 1 (pensia de stat) și Pilonul 3 (pensii private facultative). Pilonul 2 este un fond de pensii administrat privat, în care contribuțiile sunt gestionate de fondurile de pensii private obligatorii. Acest sistem a fost introdus în România în anul 2008 și presupune contribuții obligatorii din salariul brut al angajaților către un fond de pensii privat, administrat de societăți de administrare a investițiilor (SAI).

Banii din acest fond sunt investiți în diverse instrumente financiare cu scopul de a genera randamente și de a asigura venituri suplimentare la pensionare. Astfel, Pilonul 2 completează pensia de stat (Pilonul 1) și poate oferi un plus de siguranță financiară pentru pensionari în momentul retragerii din activitatea profesională.

Când și cum poți să retragi banii din Pilonul 2 de pensie

Avocatul Adrian Cuculis a clarificat recent procedura de retragere a sumelor de bani de la Pilonul 2 de pensii, evidențiind faptul că există anumite reguli și excepții prevăzute de Legea nr. 411/2004. Acesta a subliniat că există trei situații principale în care este posibilă retragerea banilor:

  • Pensionare anticipată din cauza invalidității: Persoanele care se confruntă cu o invaliditate care le împiedică să mai continue activitatea profesională pot solicita retragerea sumelor din Pilonul 2 de pensii.
  • Pierderea calității de participant la fondul de pensii de tip Pilon 2: Dacă persoana își pierde statutul de participant la acest fond de pensii privat, poate avea dreptul să retragă sumele investite.
  • Active personale nete insuficiente pentru a primi o pensie privată: Atunci când valoarea activelor personale nete este prea mică pentru a asigura o pensie privată adecvată, se poate solicita retragerea sumelor.

Procedura de retragere presupune ca persoana îndreptățită să facă o cerere în termen de 30 de zile de la încadrarea în una dintre aceste situații. Suma poate fi primită fie ca plată unică, fie sub formă de plăți eșalonate pe o perioadă de cel mult 5 ani, în funcție de preferințele solicitantului.

În cazul în care administratorul fondului de pensii nu respectă termenul de 30 de zile pentru efectuarea plății, acesta datorează majorări de întârziere conform legii.

Beneficiarii pensiei private din Pilonul 2 includ participanții la fond, mandatari desemnați de aceștia printr-o procură specială sau reprezentanți legali. Este important de menționat că în cazul unei schimbări de loc de muncă, domiciliu sau reședință în alt stat membru al Uniunii Europene sau Spațiului Economic European, dreptul la pensia privată câștigată în România este păstrat și poate fi plătit în țara respectivă.

„Practic, pensia privată se plătește participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia. Trebuie să știți și că în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reședinței în altă țară, stat membru al Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, participantul și beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată câștigată în cadrul schemelor de pensii private din România și aceasta se plătește în acel stat, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plății”, scrie avocatul Adrian Cuculis.

În situația în care un beneficiar al Pilonului 2 de pensii decedează, moștenitorii au opțiunea de a retrage suma de bani sau de a o adăuga la propriul lor fond de pensii. Această procedură necesită respectarea unei serii de pași și prezentarea documentelor necesare în conformitate cu prevederile legale.

Cum afli câți bani ai în contul de pensie pilonul 2

Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, a explicat, pentru știrileprotv: „La Pilonul 2, banii sunt ai contributorilor și produc randament prin investiții. Un leu contribuție la Pilonul 2 se întoarce undeva la 2 sau 3 lei, comparativ cu doar 50 de bani în cazul Pilonului 1, care este deținut de stat.”

Dacă doriți să aflați cât de mult ați economisit la Pilonul 2, puteți accesa site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să introduceți datele personale în secțiunea „află la ce fond de pensii ești!”. Astfel, veți primi informații despre fondul de pensii la care sunteți înregistrat. Pentru a urmări evoluția contului dvs., puteți crea un cont pe site-ul fondului respectiv și să verificați periodic starea contribuțiilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel