luni, ianuarie 30, 2023

Cum se ia Euthyrox. Aproximativ 1:7 pacienți tratati cu hormoni tiroidieni (Euthyrox) acuza persistenta simptomelor in ciuda tratamentului. Câteodată cauza este simpla fiind necesară doar creșterea dozei, explicarea corecta a administrării dimineata pe nemâncate sau depozitarea corecta a medicamentului.

Pentru altii însă este necesară suplimentarea cu un al doilea hormon tiroidian, T3. Dr. Roxana Novac, medic endocrinolog a descris, cele mai frecevente 6 greșeli privind medicația tiroidiană.

Te-ar mai interesa: Sirop magic pentru tusea seacă. Lidia Fecioru: E f...

#1. Va așteptați sa va simțiți bine instant. Unii pacienți se simt bine dupa 1-2 saptamâni însă altora le este necesară o perioada mai lunga de pana la 2 luni, asa ca nu disperați si sub nicio forma nu întrerupeți medicația.

Medicamentul se ia pe stomacul gol, obligatoriu

#2. Va luați medicamentele la ora nepotrivita. Ele se administrează cu 30-60 minute înainte de micul dejun sau la 3 ore distanță de cina. Nerespectând aceste condiții studiile au demonstrat ca absorbția scade la 64% fata de un maxim de 80%. Un studiu italian a demonstrat ca administrarea Euthyroxului cu 60 minute înainte de masa a îmbunătățit considerabil starea pacientului. Un alt studiu a demonstrat ca administrarea de cafea interfera cu euthyroxul de aceea se recomanda adminstrarea cu o gura de apa.
Adminstrarea de antiacide sau suplimente de calciu sau fier trebuie sa fie la distanță de minim 4 ore.

Te-ar mai interesa: Ce spune numărul zodiei tale despre tine! Astrolog...

#3. Ați trecut de la Euthyrox la un generic cu levothyroxina. Americanii au facut mai multe studii in care au demonstrat ca variații infime de dozaj in anumite preparate pot influența starea pacientului de aceea recomandarea atat a Societății americane de endocrinologie cât si a celei europene este de a se administra medicamentul original – Euthyrox

#4. Va păstrați medicamentul intr-un loc rău. Medicamentul trebuie ținut in loc uscat, întunecat la temperatura camerei sau mai rece. Se pare ca 1:20 de pacienți datorită păstrării precare a medicamentului nu reușesc sa normalizeze valoarea TSH.

Te-ar mai interesa: Alimentul care scade cu 60% riscul de cancer pancr...

#5. Credeți ca administrarea de T3 va va ajuta. T3 este forma activa de hormon tiroidian. Anumite enzime din ficat, creier si inima convertesc T4 la T3. Pentru majoritatea oamenilor propriul organism reușește sa faca aceasta conversie cu succes. Însă la aproximativ 15% din pacienții tratati cu T4 valorile T3 rămân mici. Însă in cazul unor pacienți adăugarea de T3 nu îmbunătățește simptomatologia in ciuda normalizării valorilor analizelor. Se pare ca ar fi vorba de un defect genetic însă studiile sunt in curs.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 ianuarie. Zodia care primește azi o su...

#6. Nu luați medicamente ” naturiste” pentru tiroida, altele decât cele recomandate de medicul dumneavoastră pentru ca se găsesc pe piata tot felul de combinații care conțin exces de iod, extracte de tiroida bovina sau chiar hormoni tiroidieni, fără a fi trecute in prospect ceea ce interfera serios cu tratamentul hormonal care v-a fost prescris.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private