luni, ianuarie 25, 2021
Elena Oceanu

Simptomele infecțiilor urinare care nu se amelioarează cu timpul sau prin tratament pot fi semne ale cancerului vezical, potrivit unui nou studiu.

Este valabil și în cazul femeilor și al bărbaților, spune prof. dr. Kyle Richards de la Universitatea Wisconsin-Madison și coordonatorul studiului.

Cancerul vezicii urinare este mai des întâlnit la bărbați, dar și femeile trebuie să fie atente la aceste simptome.

”O mulțime de doctori care văd pacienți cu simptome ale infecțiilor urinare nu sunt suficient de conștienți că acest tip de cancer poate să apară și în cazul femeilor”, a spus dr. Kyle Richards.

De asemenea, cum cel mai frecvent simptom al cancerului de vezică este sângele în urină (hematuria), simptomele infecțiilor urinare nu ridică suspiciuni.

În primul studiu de acest gen, Richards și colegii săi au analizat date de la

 9.326 de bărbați și 2.869 femei diagnosticați cu hematurie sau cu simptome ale infecțiilor urinare cu anul dinainte să fie diagnosticați cu cancer vezical. Cercetătorii au descoperit că diagnosticarea cancerului de vezică durează mai mult și este mai dificil de tratat în cazul pacienților care au simptome ale infecțiilor urinare.
”Mesajul pe care vrem să îl transmitem e că atunci când aveți simptome persistente, nu vă gândiți că e o simplă infecție urinară, care o să treacă de la sine. Mergeți la medic”, este sfatul dr. Tomas Griebling, medic urolog în Kansas.