Sari la conținut

Când trebuie făcut vaccinul antigripal? Medic: Se recomandă imediat

vaccin
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Când trebuie făcut vaccinul antigripal? Medic: Se recomandă administrarea vaccinurilor imediat…

Gripa este prezenta și în acest sezon. Potrivit dr. Antonius Adriana, medic specialist medicina interna, spune că protecția împotriva virusurilor este extrem de importantă. Exista diferite metode de protecție, dar cea mai indicată este vaccinarea antigripala.

Ce categorie de persoane trebuie să fie vaccinate anual

Centrele pentru controlul si supravegherea bolilor transmisibile recomandă ca toate persoanele cu varste mai mari de 6 luni sa fie vaccinate anual împotriva gripei.

Ce este gripa?

Gripa este o infecție respiratorie virala care poate provoca diferite complicatii grave, in special pentru copiii cu varste mici, persoanele in varsta si persoanele cu anumite afectiuni medicale, mai ales cele care reduc imunitatea organismului. Virusurile care produc gripa sunt, de obicei, diferite de la sezon la sezon.

Gripa, potrivit medicului, este o afectiune extrem de contagioasa care se raspandeste in mod normal prin tusea si stranutul unei persoane infectate. Cu toate acestea, infectia cu virusul gripal poate avea loc si prin atingerea unei persoane infectate, de exemplu, prin strangerea mainilor.

Persoanele adulte sunt contagioase 1-2 zile inainte de a prezenta simptome, dar si aproximativ 7 zile dupa aparitia acestora. Din acest motiv, multe persoane raspandesc virusul gripal fara a sti ca sunt infectate.

Tabloul clinic cuprinde:

• Rinoree (secretii nazale) sau congestie nazala (infundarea nasului);

• Durere in gat;

• Tuse;

• Febra;

• Transpiratii reci;

• Frisoane;

• Dureri de cap;

• Artralgii si mialgii (dureri articulare si musculare);

• Oboseala si senzatie de epuizare;

• Greata si varsaturi;

• Diaree.

Simptomele persista timp de aproximativ o saptamană

Cu toate acestea, senzatia de oboseala poate continua timp de cateva saptamani. De asemenea, nu toate persoane cu gripa vor avea toate simptomele, potrivit  sfatulmedicului.ro.

Gripa nu este mereu grava, dar pentru unele persoane pot exista complicatii severe. Riscul de a experimenta complicatii ale gripei este mai mare pentru urmatoarele persoane:

• Adultii cu varste de peste 65 de ani;

• Bebelusii sau copiii mici;

• Femeile insarcinate;

• Persoanele cu afectiuni cardiace sau renale, astm, bronsita, diabet zaharat;

• Persoanele care urmeaza tratament imunosupresor.

Complicatiile gripei includ penumonia bacteriana, deshidratarea, agravarea afectiunilor medicale cronice, sinuzita si otita. Cea mai grava urmare a unor gripe severe este reprezentata de deces.

Vaccinarea

vaccin
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cea mai buna modalitate de protecție împotriva gripei

Potrivit experților medicali din întreaga lume, cea mai buna modalitate de protecție împotriva gripei consta în vaccinarea anuala.

Exista doua tipuri de vaccinari antigripale: cel cu ac și cel nazal.  De obicei, medicii si asistentii medicali recomanda administrarea vaccinurilor imediat ce au devenit disponibile. Acest lucru are loc, de obicei, in luna octombrie sau noiembrie.

Vaccinurile din sezoanele anterioare nu pot fi folosite, deoarece caracteristicile virusurilor difera de la sezon la sezon, iar administrarea de vaccinuri vechi nu ar avea efect.

Sistemul imunitar  produce anticorpi

Vaccinurile antigripale noi sunt lansate anual tocmai pentru a tine pasul cu adaptarea rapida a virusurilor ce provoacă gripa.

Sunt necesare aproximativ doua saptamani pentru a construi imunitatea antigripala dupa administrarea unui vaccin de acest tip. Din acest motiv, in mod ideal, vaccinarea trebuie sa se realizeze imediat dupa ce vaccinurile au fost eliberate spre administrare.

Cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat si ulterior, pe durata sezonului gripal.

Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar al acesteia produce anticorpi ce ofera protectie pentru virusii inclusi in vaccin.

Cu toate acestea, nivelurile anticorpilor pot sa scada cu trecerea timpului, acest lucru reprezentand un alt motiv pentru care se recomanda vaccinarea anuala.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel