vineri, noiembrie 27, 2020
Elena Oceanu

Oamenii de ştiinţă au dorit dintotdeauna să găsească un vaccin care să ne protejeze de toate tipurile de gripă, iar acum se pare că sunt la un pas de realizarea acestuia.

Ţinând cont de faptul că noile tulpini de virus gripal pot fi chiar mortale pentru oameni, scopul cercetătorilor a fost crearea unui super-vaccin, care să ne protejeze.

Potrivit publicatiei Daily Mail, un vaccin care oferă protecţie pe toată durata vieţii în faţa tuturor tipurilor de gripă ar putea fi disponibil în următorii cinci ani.

Experţi din Marea Britanie şi Europa susţin că au făcut un pas important în descoperirea unui asemenea vaccin, ei fiind pe punctul de a începe testele pe scară largă, după ce acesta a fost experimentat cu succes mai mulţi ani pe subiecţi umani.

Dacă totul va decurge normal, noua injecţie va elimina nevoia de a folosi orice alte vaccinuri anuale şi ar putea salva mii de vieţi în fiecare an.

Vaccinul universal ar putea fi eficient chiar şi faţă de noile tulpini apărute în ultimii ani, precum gripa spaniolă, chiar dacă aceastea suferă mutaţii. Astfel, ar putea fi prevenite pandemii ca dea din 1918, când au murit 100 de milioane de oameni, scrie Daily Mail.

Profesorul John Oxford, unul dintre cercetătorii care se ocupă de acest studiu, s-a declarat entuziasmat de rezultatele obţinute.

Programul său a obţinut recent milioane de euro sub formă de fonduri europene în vederea continuării cercetărilor.

 

Parteneri