Sari la conținut

Când va începe România să producă și medicamente inovative

medicamente inovatoare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Marcel Ciolacu, despre producerea medicamentelor inovatoare

 Medicamentele generice care au intrat pe piața din România în ultimii șapte ani au adus economii importante la bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În acest context, premierul României a menționat că România trebuie să producă și medicamente inovative.

Marcel Ciolacu: Este momentul ca România să înceapă să producă și medicamente inovative

Premierul Marcel Coplacu
Sursă foto: Doctorul Zilei

Anunțul a fost făcut de producătorii acestor medicamente la o conferință de specialitate, iar previziunile pentru următorii cinci ani sunt și mai bune, respectiv economii de o jumătate de miliard de euro. Prezent la eveniment, premierul Marcel Ciolacu a declarat că este momentul ca România să înceapă să producă și medicamente inovative.

„Costurile pentru medicamentele inovative reprezintă 80% din cheltuielile Casei și 20% cele genetice. Ieftinirea medicamentelor generice nu este un lucru care să fie de succes. Deciziile trebuiesc luate cu informații reale și foarte bine argumentate, astfel încât să echilibrăm între generice și inovative”, spune premierul.

Ciolacu: Medicamente inovative trebuiesc produse pe teritoriul României

„Mai mult, pe teritoriul României, indiferent că vorbim de acționariat românesc sau alt tip de acționariat, dar vorbim de companii care lucrează pe teritoriul României, deci sunt companii românești, că vorbim de Antibiotice sau de Terapia de la Cluj, e normal că sunt o plusvaloare pentru România. România trebuie să treacă la etapa a doua, în care și medicamente inovative trebuiesc produse pe teritoriul României”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României, potrivit RRA.

Ce sunt medicamentele inovatoare?

Medicamentele inovatoare sunt acele medicamente noi sau noi utilizări ale medicamentelor existente care aduc beneficii semnificative pentru pacienți în comparație cu tratamentele existente.

Aceste medicamente sunt adesea rezultatul cercetării și dezvoltării intensive și sunt menite să îmbunătățească eficacitatea tratamentelor, să reducă efectele secundare sau să ofere alternative mai convenabile pentru anumite afecțiuni. Aceste medicamente inovatoare pot fi produse prin tehnici avansate de biotehnologie sau pot fi derivate din descoperiri recente în domeniul științei medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel