Sari la conținut

Când vine vorba de investigații medicale la sân, femeile preferă mamografia și ecografia. STUDIUL „Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Investigații medicale la sân. STUDIUL „Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?” Deși peste 80% dintre femei își auto-examinează sânii, doar 24.2% susțin că efectuează corect autoexaminarea.

Asociația Credu prezintă rezultatele studiului „Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?” privind percepțiile și comportamentelor legate de sănătatea sânilor în rândul femeilor din România.

mamografie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Când vine vorba de investigații medicale la sân, femeile preferă mamografia și ecografia

Rezultatele acestui studiu, efectuat pe un eșantion pe 459 de persoane din mediul urban și rural, oferă o perspectivă asupra modului în care femeile din diverse grupuri demografice își gestionează sănătatea sânilor.

Principalele rezultate ale studiului includ:

1. Investigații medicale: 81.1% dintre respondenți au afirmat că au efectuat investigații medicale la sân. Cele mai frecvente tipuri de investigații menționate au fost mamografia (69.7%) și ecografia (71.6%).

2. Modificări la nivelul sânilor: 56.1% dintre participanți au raportat descoperirea unor modificări la nivelul sânilor, cele mai comune fiind nodulii (42.4%) și durerea (50.2%).

autoexaminarea sanilor
Sursa foto: Doctorul Zilei

3. Diagnosticul afecțiunilor: 10.1% dintre participanți au fost diagnosticați cu afecțiuni maligne ale sânilor, în timp ce 18.2% au avut afecțiuni benigne, cum ar fi chisturi mamare și fibroadenoame.

4. Cunoștințe despre factorii de risc: 76% dintre respondenți au afirmat că sunt conștienți de factorii de risc ai cancerului de sân, cu factori genetici (81.8%), alimentația nesănătoasă (48%) și fumatul (32.6%) fiind printre cei mai menționați.

5. Auto-examinarea sânilor: 81.8% dintre participante au declarat că își auto-examinează sânii. Totuși, doar 24.2% dintre acestea se simt sigure că efectuează corect autoexaminarea.

Despre campania „Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?”

Campania națională „Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?” își propune să sensibilizeze femeile cu privire la importanța efectuării regulate a investigațiilor la sân și să le încurajeze să consulte medicii pentru recomandări despre tipurile de investigații, momentul și locațiile potrivite pentru realizarea acestora.

„Studiul nostru subliniază importanța a educației și conștientizării în rândul femeilor despre sănătatea sânilor. Lansarea campaniei ‘Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?’ reflectă obiectivul nostru de a încuraja femeile să efectueze testări regulate și să discute cu medicii pentru a li se recomanda investigațiile la sân necesare „, a declarat  Oana Voicu, președinta Asociației Credu.

 

Platforma dedicată, investigatii-san.ro, oferă informații detaliate și resurse utile pentru a sprijini femeile în luarea deciziilor informate despre sănătatea sânilor lor. Asociația Credu colaborează cu o varietate de specialiști, inclusiv medici de familie, oncologi și specialiști în nutriție, pentru a oferi sfaturi și ghiduri practice în cadrul acestei inițiative.

Cele mai frecvente întrebări despre investigațiile medicale la sân

Întrebări frecvente despre cancerul de sân puse de femei in cercetare:

  • De ce nu se asigură gratuitatea și periodicitatea investigațiilor medicale necesare? – 82%
  • De ce nu sunt decontate testele genetice? – 34%
  • Ce măsuri preventive pot fi adoptate pentru a preveni apariția acestei afecțiuni? – 58%
  • Când va fi implementat un program național de prevenție pentru cancerul de sân? – 35%
  • În ce măsură influențează stilul de viață apariția cancerului de sân? – 38%
  • Ce pot face pentru a preveni reapariția nodulilor mamari? – 19%
  • De ce sunt investigațiile medicale atât de costisitoare? – 28%
  • Nu doresc să pun întrebări, evit să mă gândesc la această afecțiune. – 18%
  • Este necesară o diseminare amplă a informațiilor despre cancerul de sân în diverse locuri publice. – 32%
  • Care sunt principalele cauze ale apariției cancerului de sân? – 39%
  • Care sunt simptomele cele mai frecvente ale cancerului de sân? – 41%
  • După ce am trecut prin această boală, nu mai am întrebări. – 5%
  • Care este frecvența recomandată pentru efectuarea analizelor de depistare* – 19%
  • Este important ca medicul să manifeste empatie față de pacient. – 11%
  • Există posibilitatea de vindecare a cancerului de sân? – 22%
  • Când consult medicul, este esențial să primesc explicații clare și accesibile. – 24%
  • Ar trebui să mă îngrijoreze o mărire a sânului în perioada menopauzei? – 32%
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel