Sari la conținut

Când vor primi și pensionarii români a 13-a pensie. Soluția propusă de autorități

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

A 13-a pensie se acordă în mai multe țări din Europa. Pensionarii din România se întreabă însă când va fi aceasta disponibilă și la noi în țară. Iată ce spune noua lege.

După majorarea de la 1 ianuarie 2024 și recalcularea care urmează în luna septembrie, pensionarii trebuie să știe ce se va întâmpla. Peste 1 milion de pensionari au o pensie de aproape 1.000 de lei pe lună.

A 13-a pensie pentru români

Schimbările vor avea loc începând cu toamna. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a furnizat detalii în acest sens. Conform calculelor efectuate de către Ministerul Muncii, pentru o persoană cu o vechime în muncă de 35 de ani, majorarea estimată va fi de 87%, aproape dublu față de nivelul anterior. Astfel, pensia sa va deveni considerabil mai substanțială.

„Este crucial de menționat că, conform simulărilor noastre, pentru un pensionar care primea anterior o indemnizație socială minimă de 1.125 de lei, anul viitor, în urma unei vechimi în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, deci pensia se va aproape dubla. Acesta este un plus de 1.900 de lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Noua lege a pensiilor prevede indexarea anuală cu rata inflației, însă nu și acordarea unei a 13-a pensii, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunea Europeană. Totuși, autoritățile încearcă să compenseze această situație într-o oarecare măsură. Deși nu se acordă a 13-a pensie, se oferă vouchere pentru alimente de șase ori pe an.

Pensionare anticipată

Schimbările legislative vin cu o serie de modificări în sistemul de protecție socială al țării, oferind posibilitatea pensionării anticipate pentru lucrătorii expuși la condiții de muncă dificile sau speciale.

Persoanele vizate includ profesioniștii care se confruntă cu riscuri biologice, chimice și stres emoțional, precum cei din domeniul anatomiei patologice, personalul medical care efectuează autopsii în spitale și cadrele didactice universitare din domeniile de anatomie și histologie. Acești lucrători vor avea posibilitatea de a se pensiona mai devreme, în recunoașterea necesității unor măsuri speciale de protecție și susținere. Noua legislație se aplică și personalului navigant din aviația civilă, precum și lucrătorilor din alte sectoare cu condiții de muncă speciale.

Conform noilor reglementări, lucrătorii care activează în condiții deosebite vor acumula patru luni pentru fiecare an de muncă în aceste condiții și șase luni pentru fiecare an în condiții speciale, ceea ce le va permite să ajungă mai repede la vârsta de pensionare anticipată.

Începând cu 1 septembrie 2024, intră în vigoare noua Lege a Pensiilor, care aduce modificări semnificative pentru pensionarii care au lucrat în categoriile I și II de muncă. La data menționată, pensionarii vor primi un nou cupon de pensie, având astfel ocazia să verifice dacă pensia lor a fost majorată, așa cum s-a întâmplat în cazul a 3.000.000 de pensionari, sau dacă rămân cu pensia actuală. În plus, orele suplimentare, primele în bani și al 13-lea salariu vor fi luate în considerare la calculul pensiei. Casa Națională de Pensii a finalizat elaborarea normelor de aplicare pentru noua lege, care urmează să intre în vigoare în toamnă. Cu o nouă formulă de calcul, autoritățile promit eliminarea tuturor discrepanțelor existente în prezent între pensionari.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel