Sari la conținut

Canicula a luat cu asalt România. Specialiștii au realizat lista alimentelor recomandate pe timp de caniculă, dar și a celor de evitat

alimentație
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Digesta

ANM a emis o informare meteorologică de caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat în toate zonele de câmpie și pe arii restrânse în cele deluroase, iar sâmbătă (24 iunie) în sud și est, indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade.

Ceea ce mănânci când este extrem de cald afară poate face cu siguranță o diferență în felul în care te simți. În medie, un organism uman obține 20% din apa de care are nevoie din alimentele consumate în timpul zilei. Mâncarea te poate face să te simți mai cald sau mai rece.

Fructele ideale pe timp de caniculă

Fructele de pădure ar putea fi cel mai bun lucru de mâncat atunci când este extrem de cald.

Căpșunile reprezintă 92% apă, iar fructele de pădure, cum ar fi afinele și murele, sunt mai mult de 85% apă. Hidratarea adecvată este esențială atunci când temperaturile cresc.

Pepenele verde este, de asemenea, 92% apă și surprinzător de sățios pentru mulți oameni.

Atât ananasul, cât și portocalele sunt 87% apă, iar portocalele sunt pline cu vitamina C.

Prunele, care sunt fructe cu sâmburi, sunt 85% apă. Prunele ajută la prevenirea bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a diabetului de tip 2.

Merele sunt 84% apă și știm cu toții vechiul proverb – un măr pe zi ține medicul departe.

Perele sunt, de asemenea, 84% apă. Și, potrivit unui studiu recent, o pară pe zi ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral cu 50%.

Cireșele sunt 80% apă, iar strugurii sunt 81%. Strugurii sunt, de asemenea, bogati în vitaminele K și C, iar semințele de struguri sunt pline de antioxidanți suplimentari.

Consumul de pepene galben este o altă modalitate excelentă de a obține hidratarea de care aveți nevoie. Pepenele galben care este plin de vitamine A și C și un compus numit adenozină, este 90% apă.

Legume recomandate pe timp de caniculă

Legumele pot fi extrem de benefice pe timp de caniculă.

Castraveții sunt poate cea mai bogată legumă în canitatea de apă: 97%.  De asemenea, castraveții sunt o sursă bună de vitamina C, mangan și alți fitonutrienți esențiali.

Ridichile, care sunt adesea trecute cu vederea, sunt 95% apă. În plus, sunt bogate în riboflavină, fibre, calciu și magneziu.

Țelina este, de asemenea, 95% apă și este bună de mâncat.

Andive, care este o legumă cu frunze verzi, este aproape 95% apă și conține mai puțin de 8 calorii pe cană.

Roșiile, pe care unii le consideră și fructe, sunt 94% apă. Sunt, de asemenea, bogate în licopen antioxidant, care este cunoscut ca un puternic preventiv împotriva cancerului.

Spanacul este 92% apă.

Ardeiul gras roșu dulce are chiar mai multă vitamina C decât portocalele și o cantitate de 92% apă.

Morcovii sunt 87% apă și ajută la menținerea vederii.

Broccoli este 91% apă. De asemenea, conține compuși despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea riscului de cancer.

Cu alte cuvinte, salatele sunt perfecte pentru vremea caldă.

Supă

Mulți oameni s-ar putea să nu se gândească să mănânce supă când afară sunt 30 de grade sau mai mult, dar este de fapt o idee destul de bună.

În primul rând, supele, tocanele și terciul pot ajuta la nivelul de hidratare.

De asemenea, dacă sunteți fanul chili-ului picant, vă va ajuta să vă răcoriți.

Când mănânci alimente fierbinți sau picante, sistemul tău nervos simte creșterea temperaturii și declanșează un tip de glandă sudoripare numită glande ecrine pentru a elibera substanța sărată.

Deoarece există 2 până la 4 milioane de glande sudoripare în corpul uman, transpirația te răcorește de fapt mai eficient decât un cornet de înghețată sau o băutură rece.

Alimente de evitat pe timp de caniculă

Înghețata

Înghețata și alte alimente reci pot face de fapt mai mult rău decât bine atunci când încercați să vă răcoriți.

Potrivit experților, consumul de alimente reci duce la creșterea temperaturii din digestie.

Dacă combinați acest lucru cu răcirea rapidă cauzată de înghețată sau alte alimente reci, corpul dumneavoastră poate supracompensa prin creșterea temperaturii centrale.

Cu alte cuvinte, ajungi să te simți mai fierbinte decât înainte de a începe să mănânci înghețata.

Carne

De asemenea, este recomandat să evitați carnea sau alimente bogate în proteine în timpul unui val de căldură. Este nevoie de mai multă putere digestivă pentru a digera proteinele, care creează căldură într-un proces cunoscut sub numele de termogeneză.

Alimente diuretice

Alimente precum mango, fenicul, anghinare și sparanghel sunt diuretice, ceea ce înseamnă că vor elimina apa din organism. Este esențial să rămâneți bine hidratat în timpul unui val de căldură.

Alimente procesate

De asemenea, ar trebui să evitați alimentele care sunt foarte procesate și bogate în zahăr, inclusiv batoane de bomboane, gogoși, brioșe, pâine, paste și cereale. Organismul are nevoie de multă apă pentru a metaboliza aceste alimente.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel