Sari la conținut

Caravane mobile cu aparatură medicală, în comunitățile defavorizate

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Președintele executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a anunţat că mai multe caravane mobile dotate cu aparatură medicală vor ajunge în comunitățile rurale defavorizate, care trăiesc în regiuni îndepărtate.

Potrivit acesteia, demersul are la bază faptul că mai puțin de jumătate din localitățile din România au suficienți medici de familie, 328 de comune nu au deloc medic de familie, iar distribuția unităților medicale și a medicilor este inegală între zonele urbane și cele rurale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că, pe lângă aceste servicii medicale oferite cu ajutorul unităților mobile, este necesară introducerea educației pentru sănătate în școli.

„Să începem Educația pentru sănătate ca și disciplină permanentă”

„Ar trebui de la toamnă măcar să începem Educația pentru sănătate ca și disciplină permanentă în şcolile din România. Poate că progresiv n-o să putem să facem în toate modulele, dar măcar de la învățământul primar avem, în momentul de față, curriculele pe baza cărora ar trebui să fie instruiți, pe de o parte, profesorii și, pe de altă parte, elevii.

Dacă ne dorim o societate sănătoasă, ne dorim să evităm, de exemplu, sarcina foarte timpurie. Trebuie să avem în vedere faptul că în România, copiii trebuie să aibă acces la această disciplină curriculară obișnuită în școlile din România. Altfel, interesul pentru Educația pentru sănătate este foarte redus. 5% dintre părinții din România optează pentru această disciplină pentru copiii lor și termină doar 2%, pentru că mulți dintre ei renunță pe parcurs”, a declarat Alexandru Rafila, citat de RRA.

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit ministrului, în prezent se lucrează la o strategie națională privind drepturile la sănătatea sexuală și reproductivă și că Ministerul Sănătății va achiziționa în curând 10 caravane mobile pentru screeningul cancerului de col uterin și a celui mamar, proiect finanțat prin PNRR, și va cumpăra peste 300 de incubatoare printr-un program finanțat de Banca Mondială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel