Sari la conținut

Carbohidrații care vă ajută să slăbiți

Deşi mulţi se feresc de pâine, cartofi şi chiar fructe atunci când încearcă să slăbească, preferând să consume mai ales proteine, medicii atrag atenţia că nu există greşeală mai mare.

Orice dietă trebuie să conţină în proporţie de jumătate alimente pe bază de glucide, necesare pentru a furniza organismului energie. De preferat este să alegeţi produsele integrale, cu un indice glicemic redus, însă puteţi consuma şi alimente rafinate, într-o cantitate mai redusă.

Alegeţi glucide „cu bătaie lungă”

Există trei categorii de carbohidraţi: glucidele cu absorbţie lentă (cereale şi derivatepaste, pâine, orez, cartofi, fasole, mazăre), glucide simple (lapte şi fructe) şi rafinate (zahăr şi derivate- dulciuri, ciocolată etc.).

„Carbohidraţii complecşi, din prima categorie, trebuie să aibă cea mai mare pondere în alimentaţie. E recomandat să alegeţi cereale, pâine şi paste integrale şi orez brun. Acestea sunt asimilate mai greu şi amână senzaţia de foame. Laptele şi fructele trebuie consumate cu moderaţie. Nu le recomandăm decât în cantităţi mici pe cele rafinate, nici măcar zahăr brun. S-a creat falsa impresie că e mai bun decât cel alb, însă aportul caloric e cam la fel, singura diferenţă este că e mai puţin procesat”, subliniază medicul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Nutriţie şi Boli Metabolice „Calea Moşilor”.

Printre cele mai bune alimente pe bază de glucide se numără bananele – bogate în amidon rezistent şi în fibre care diminuează apetitul. În plus, conţin triptofan, care stimulează secreţia serotoninei, „hormonul fericirii”. Cartofii, mămăliga, fasolea şi mazărea conţin, de asemenea, mult amidon rezistent. Şi orezul brun se digeră mai greu decât cel alb şi reglează glicemia. Spre deosebire de dieta pe bază de proteine, care e şi foarte greu de ţinut şi dăunează mai ales rinichilor, regimul cu făinoase vă ajută să slăbiţi fără a resimţi oboseală.

Medicii recomandă, la micul- dejun, cereale integrale cu lapte, biscuiţi de secară, iaurt cu musli sau banane, iar pentru prânz – cartofi copţi, mâncare de mazăre, pilaf de orez, fasole. La cină puteţi alege mămăligă cu brânză slabă sau un pahar cu lapte cald. Între mese, sunt recomandate gustările- biscuiţi integrali, fructe şi chiar câteva bucăţele de ciocolată neagră.

50% dintre alimentele pe care le consumaţi zilnic ar trebui să conţină carbohidraţi. 35% trebuie să fie grăsimi şi doar 15%- proteine

Dietele pe bază de proteine dezechilibrează

Cele mai celebre cure de slăbire se bazează mai ales pe consumul de proteine. Dieta Atkins, una dintre cele mai cunsocute de acest gen, permite doar consumul de alimente precum carne de pui, vită, ouă, brânză. Principiul ei este că prin reducerea cantităţii de carbohidraţi, organismul începe să ardă din depozitele de grăsime pentru a produce energie. Alimentele cu conţinut ridicat de zahăr sunt complet interzise. Dezavantajul este că, în urma unei astfel de diete, riscaţi să pierdeţi şi masă musculară odată cu colăceii de grăsime.

Dieta Dukan, e un alt regim bazat pe consumul de proteine, la mare vogă în Franţa. Diferenţa între cele două constă în caracterul mult mai restrictiv în ceea ce priveşte grăsimile animale, fapt ce ar duce la o scădere în greutate mult mai rapidă. În anumite zile se consumă doar proteine pure, în alte se pot face şi combinaţii cu legume.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel