Sari la conținut

Cardiolog: 2 băuturi de evitat pe timp de caniculă

trucuri alimentare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul adecvat de apă este esențial pentru sănătate

Din cuprinsul articolului

Ești încins, transpirat și cauți ceva care să-ți potolească setea. Orice sub formă lichidă e bun, nu? Ei bine , nu e chiar așa – se pare că există câteva băuturi care pot agrava deshidratarea. Iată 2 băuturi pe care ar trebui să le eviți neapărat într-o zi toridă de vară.

Specialiștii trag semnalul de alarmă! Două băuturi pe care trebuie să le eviți în perioadele caniculare. Cafeaua şi băuturile alcoolice deshidratează, aşa că ele trebuie evitate în perioadele caniculare şi înlocuite cu apă.

Medicul cardiolog Ana-Maria Balahura i-a explicat reporterului RRA, Adriana Turea, că atunci când este foarte cald tensiunea arterială poate să scadă, pentru că, în mod natural, organismul tinde să se răcească, inclusiv prin transpiraţie. Astfel, oamenii pierd cantităţi importante de apă, iar acest proces poate duce la stări de disconfort, unele foarte grave.

Ana-Maria Balahura: Primul lucru la care trebuie să ne gândim pe durata verii este să ne hidratăm corect. Înseamnă să ne ajustăm cantitatea de apă ingerată la pierderi. Asta e greu pentru un om de rând să aprecieze cam cât înseamnă o pierdere. Ideal ar fi să ţinem minte că pe tot parcursul unei zile ar trebui să bem cel puţin opt pahare de apă şi vorbesc de paharele de 250 ml. Dacă ştim că ne-am expus la căldură, că am făcut un efort mare și că am pierdut mai multă apă decât de obicei, poate ar fi bine să avem chiar 12 pahare de apă.

Ce înseamnă hidratarea corectă

Dr. Ana-Maria Balahura a mai adăugat că a ne hidrata înseamnă a bea apă, nu alte băuturi carbogazoase. De asemenea, este indicat să avem o alimentație bogată în legume și fructe, să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, să avem capul acoperit cu o șapcă sau o pălărie, iar dacă stăm în casă, aerul condiționat să fie reglat la o temperatură de 23 de grade Celsius, nu mai puțin.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel