Sari la conținut

Cardiolog: ”Majoritatea oamenilor știu că au obiceiuri nesănătoase dar sunt dispuși să renunțe la ele doar când ajung la spital cu boli grave”

Renunțarea la fumat, plimbările prin parc în pas alert și alimentația bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi și sare, ne ajută să ne menținem inima sănătoasă mai mult timp. Deși, majoritatea oamenilor știu deja aceste lucruri, nu le pun în aplicare decât după ce văd moartea cu ochii.

Elena Oceanu

În România, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul unu de deces. Peste 140.000 de români mor anual din cauza problemelor cardiace, adică aproape 60% din totalul deceselor înregistrate. Cum depistăm la timp o problemă de inimă și ce facem ca să nu ajungem la infarct, ne-a explicat dr. Oren Iancovici, specialist cardiolog, în cadrul interviului LiveDoc.

”Medicina, tehnologia au avansat, așa că oamenii trăiesc mai mult, iar țesuturile noaste, inclusiv inima, îmbătrânesc.  Așa că încet-încet apar afecțiunile cardiovasculare de la 50-60 de ani. Bolile de inimă afectează majoritatea populației, pentru că inima este cel mai important organ, cel mai complex și  pot apărea foarte multe afecțiuni”, a precizat dr. Iancovici.

De aceea, trebuie să învățăm să ne protejăm și să eliminăm factorii de risc. În primul rând trebuie să eliminăm țigările. Nu există calcule câte țigări putem să fumăm pe zi, ideea e să nu fumăm deloc. S-a dovedit că fumatul accelerează ateroscleroza, adică sindromul inflamator care duce la infarct. Apoi, alimentația, mișcarea. ”Noi, cardiologii nu interzicem alimente, important e să nu fim nesimțiți, adică să nu mâncăm ceafă de porc sau cartofi prăjiți în fiecare zi. Apoi să adăugăm în dietă alimente sănătoase: fructe legume, dar încet-încet, nu dintr-o dată”, a adăugat specialistul cardiolog. Un alt factor de risc pentru bolile de inimă este obezitatea. Așa că, potrivit medicului, dacă vom mânca mai sănătos, reușim să și slăbim și dacă ne păstrăm o greutate corporală normală, avem un risc mai mic să ne îmbolnăvim de inimă. ”Deși, majoritatea pacienților știu că fac ceva greșit dacă fumează sau dacă mănâncă sărat sau grăsimi, nu se pot opri. Așa că, din păcate, în România, oamenii ajung la spital cu boli grave și abia atunci se trezesc la realitate, când își văd sfârșitul,” a mai spus medicul.

Când vorbim de factorii de risc, sunt importante și genele, așa că dacă avem în familie pe cineva care a fost diagnosticat cu o boală de inimă, la o vârstă tânără, adică până în 60 de ani, trebuie să ne facem investigații mai amănunțite, mai devreme.

Dacă nu suntem în această situație și ne credem sănătoși-tun, e indicat să mergem să ne controlăm la inimă, începând cu vârsta de 40 ani. ”Orice bărbat peste 40 de ani să se ducă măcar o dată la 3-4 ani la cardiolog să facă anumite analize de sânge, un test de efort și apoi la 60 de ani, vizite anuale. Femeile trebuie să meargă la cardiolog după ce intră la menopauză o dată și de la 60 de ani, anual, pentru că boala apare cândva. Noi, cardiologii reușim să recunoaștem anumite boli sau semne și știm unde să trimitem pacientul”, a completat dr. Iancovici.

Simptomele care ar trebui să ne trimită la medicul cardiolog includ:

  • palpitațiile- dacă suntem tineri și simțim că inima începe să bată aiurea, trebuuie să mergem la cardiolog pentru că poate fi o aritmie;
  • durerea în piept-dacă avem o durere în piept, la efort care radiază în umărul stâng, mandibulă sau spate;
  • oboseala- dacă obosim și oboseala vine din piept și apare când urcăm un etaj sau dacă, de obicei rezistăm la efort și dintr-o dată obosim mai repede, e semn de boală cardiacă;
  • umflarea picioarelor- mai ales la doamnele cu insuficineță cardiacă severă.

Bărbații se îmbolnăvesc de inimă mai devreme

”Până la 60 de ani, mai mulți bărbați decât femei au boli de inimă. După 60 de ani, se echivalează. Asta pentru că, în cazul femeilor, estrogenul are rol protector împotriva bolilor cardiovasculare ischemice. Așa că mai puține femei fac infarct până la 50 de ani”, a mai spus medicul cardiolog.

Cea mai întâlnită boală cardiovasculară este cardiopatia ischemică, dar și cea mai ușor de tratat. Inima slăbită nu mai are putere să pompeze sângele în întreg organismul, astfel că el se acumulează în camerele inferioare ale inimii (ventriculi), care se dilată. Muşchiul cardiac îşi pierde forma şi devine tot mai slab. Atunci apare durerea și așa e identificată boala. Celelalte boli sunt bolile valvulare. Când una dintre cele 3 valve ale inimii se strică. Din păcate, această boală este greu de depistat la timp și, de obicei, se ajunge la operație.

 Infarctul

Primul semn de infarct este durerea în piept intensă, indiferent de vârstă. Dacă durerea nu trece într-un minut și dacă se accentuează și mai apar și transpirații, palpitații trebuie să chemăm imediat salvarea. ”Femeile nu percep durerea în piept ca pe o durere în piept și, din păcate, ele vin la spital și zic că au obosit și țin  mâna în piept, această oboseală e posibil să fie infarct și uneori vin prea târziu, pentru că ele percep oboseala ca pe ceva obișnuit”, a precizat cardiologul.

Cu cât pacientul ajunge la spital mai repede, cu atât șansele lui de supraviețuire sunt mai mari. În marile orașe, oamenii ajung, de obicei, la spital în timp util, problema e la țară, unde sunt și puțini medici și spitale. ”Pacientul trebuie să ajungă la spital în primele 6-9 ore de la momentul infarctului, după 9 ore o porțiune din mușchiului inimii începe să necrozeze și șansele de recuperare sunt mici”, a adăugat doctorul.

După un infarct, pacientul pleacă acasă cu un pumn de medicamente pe care trebuie să le ia, zilnic, toată viața.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel