Sari la conținut

Cardiomiopatia hipertrofică. Boala mai periculoasă decât cancerul

2 din 10 pacienţi români

Cardiomiopatia hipertrofică este o afecțiune în care mușchiul cardiac devine mai gros decât în mod normal. Boala este mai periculoasă decât cancerul.

Cardiomiopatia hipertrofică. Boala mai periculoasă decât cancerul

Afectiunea se datorează, de obicei, unor gene anormale care fac ca pereții inimii să pompeze mai greu și să devină mai groși și mai rigizi decât în mod normal. Din această cauză, cantitatea de sânge pompată în și din inimă cu fiecare bătaie a inimii este redusă.

O dietă echilibrată și variată, care include cereale integrale, legume, fructe și proteine slabe, face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Este important, de asemenea, să consumați alimente cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și grăsimi trans, incluzând în același timp cantități mici de grăsimi nesaturate. Alegerea și prepararea alimentelor cu conținut scăzut de sodiu (sare) poate fi, de asemenea, benefică pentru inima și tensiunea arterială.

Stil de viață pentru o inimă sănătoasă

Asociația Americană a Inimii (AHA) spune că un stil de viață sănătos pentru inimă, care include activitate fizică, o alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți normale, un somn de calitate și nefumatul, este recomandat pentru persoanele cu HCM care nu au simptome.1

Unele persoane cu HCM prezintă riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă. Aceasta este atunci când inima nu pompează suficient sânge pentru nevoile organismului. Dacă aveți HCM complicată cu insuficiență cardiacă, pot fi recomandate restricții dietetice suplimentare.

Plan de dietă

Există mai multe planuri dietetice diferite, sănătoase pentru inimă, pe care puteți alege să le urmați. Două dintre ele sunt dieta mediteraneană și dieta DASH, care au multe caracteristici similare.

Legume și fructe: Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și alte substanțe nutritive, cum ar fi fibrele alimentare. Acestea pot contribui la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare (cardiace). Alegeți din toate culorile și soiurile de produse și includeți-le zilnic în dieta dumneavoastră.6

Cereale integrale: Asigurați-vă că cel puțin jumătate din cereale sunt integrale. Cerealele integrale nu înseamnă doar pâine de grâu integral și orez brun. Alte cereale integrale includ quinoa, pastele integrale, tortilla integrală de grâu și porumb, porumb, orz, secară, hrișcă și ovăz. Vitaminele, mineralele, substanțele fitochimice și fibrele abundă în cerealele integrale, care pot promova sănătatea inimii.7

Leguminoase, nuci și semințe

Nucile și semințele sunt surse bune de grăsimi nesaturate sănătoase, fibre,8 și antioxidanți, cum ar fi vitamina E. Acestea pot contribui, de asemenea, la protejarea inimii cu ajutorul compușilor lor antiinflamatori.9 Legumele, inclusiv fasolea și lintea, sunt, de asemenea, surse bune de fibre alimentare și multe vitamine și minerale care susțin o inimă sănătoasă.

Proteine slabe: Proteinele slabe au mai puține grăsimi saturate și oferă adesea grăsimi nesaturate mai sănătoase, mai ales când vine vorba de fructele de mare. Sursele bune includ pieptul de pui fără piele, carnea albă de curcan, tonul, somonul, halibutul, tilapia, păstrăvul, sardinele și chiar și mușchiul de porc.

Ouă: Ouăle nu sunt doar o sursă excelentă de proteine, ci și de vitaminele A, D, E, B12, acid folic, seleniu, luteină, colină și fier. Odată se credea că ouăle sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii din cauza conținutului lor de colesterol. Dar cercetările indică faptul că acestea nu cresc riscurile de boli de inimă atunci când sunt incluse într-o dietă echilibrată.10

Lactate: Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi pot fi consumate ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă, inclusiv laptele, iaurtul, brânza și brânza de vaci.

Uleiuri vegetale: O dietă sănătoasă pentru inimă poate include cantități mici până la moderate de uleiuri vegetale. Cele care conțin în principal grăsimi nesaturate includ uleiurile de canola, de măsline și de avocado.

Ierburi și condimente: Sarea este cunoscută pe scară largă pentru că ridică nivelul tensiunii arteriale. Ca alternativă, folosiți ierburi și condimente proaspete sau uscate pentru a adăuga aroma, potrivit verywellhealth.com.

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel