joi, august 18, 2022

Există puține studii serioase privind efectele asupra sănătății ale mâncărurilor gătite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucătărie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mâncare este sănătoasă în funcție de tehnica folosită pentru prepararea ei.

Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor constă în pregătirea lor la tigaie sau wok sub formă de sote. Soteul este o metodă de preparare a alimentelor cu o cantitate mică de grăsime și care utilizează o sursă mare de căldură. ‘Sauter’ înseamnă a sări în franceză și indică principalul proces în această metodă de preparare: menținerea în mișcare a ingredientelor, similară procesului ‘stir fry’.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă NU ne antrenăm creierul? Exper...

În ce privește mâncărurile gătite la tigaie este fundamentală folosirea unei cantități suficiente de ulei (dacă se poate de măsline este și mai bine) care creează un strat protector pentru a păstra proprietățile alimentelor.

Ceea ce trebuie evitat este însă folosirea în exces a grătarului pentru că în doze mari, când focul intră în contact direct cu grăsimile din alimente (mai ales dacă este vorba de carne sau de pește), se degajă o substanță denumită benzopiren (hidrocarbură policiclică aromatică) care este legată de apariția cancerului.

Nu se recomandă consumul de alimente pregătite la grătar, fie pe aragaz fie în aer liber (barbecue), mai mult de o dată pe săptămână.

Te-ar mai interesa: Margherita de la Clejani, înjunghiată în plină str...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private