Sari la conținut

Care e criteriul în funcție de care ne alegem partenerii?

Oamenii au tendinţa de a alege parteneri cu ADN asemănător, potrivit cercetătorilor americani, care au publicat rezultatele unui studiu dedicat asemănării profilurilor genetice în cadrul cuplurilor căsătorite.

Cercetătorii au examinat genotipul unui grup format din 825 cupluri căsătorite, descoperind o preferinţă semnificativă pentru un partener cu ADN asemănător.

Oamenii de ştiinţă au comparat această afinitate pentru soţii sau soţiile care prezintă o structură similară a ADN-ului cu tendinţa bine înrădăcinată a oamenilor de a se căsători cu parteneri care au acelaşi nivel de educaţie. Cercetătorii au descoperit că preferinţa pentru un partener asemănător din punct de vedere genetic este cu o treime mai mare decât preferinţa pentru un partener cu un nivel de educaţie similar.

Cele 1.650 de persoane care au participat la experiment erau de etnie non-hispanică, bărbaţi şi femei care s-au născut între 1930 şi 1950.

„Ştim, într-un anumit sens, că oamenii preferă parteneri asemănători din punct de vedere genetic deoarece ştim că oamenii au tendinţa să se căsătorească în cadrul propriului grup rasial şi etnic”, a afirmat cercetătorul Benjamin Domingue, de la Institutul de ştiinţe ale comportamentului de la Universitatea din Colorado, care a coordonat studiul.

Cercetătorii au măsurat asemănarea genetică prin compararea a 1,7 milioane de fragmente individuale de ADN, polimorfisme unice de nucleotide, aparţinând participanţilor la studiu. Oamenii de ştiinţă au comparat apoi structura genetică a cuplurilor căsătorite cu alte persoane de sex opus alese la întâmplare din acelaşi grup de participanţi la studiu.

Cercetătorii au observat că, de regulă, oamenii îşi aleg parteneri cu educaţie şi caracteristici asemănătoare, cum ar fi rasa, religia, vârsta, venitul şi constituţia organismului. Însă, aceştia au constatat că alegerea este influenţată şi de asemănările genetice.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că ar merita să fie comparate rezultatele studiilor asemănătoare, la care au participat persoane de etnii diferite, cupluri interrasiale şi persoane gay.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel