Care e valoarea normală a hemoglobinei și ce alimente te ajută să scapi de anemie

Valoarea normală a hemoglobinei. Hemoglobina este prezentă în celulele roșii ale sângelui și este compusă în mare parte din fier. Hemoglobina este responsabilă pentru transportarea oxigenului din plămâni în țesuturi.

Dacă hemoglobina este scăzută apar anomalii la nivelul unor organe, metabolismul este perturbat, nivelul de oxigen este scăzut și apare anemia.

Valoarea normală a hemoglobinei
Bărbați:13.5-17g/dl
Femei:12-15g/dl
Gravide:11-12g/dl
Copii :11-16g/dl

Adoptă o dietă echilibrată cu alimente bogate în fier precum spanac, cereale, fructe de mare, pentru a menține nivelul normal al hemoglobinei.

Iată ce alimente te ajută să crești nivelul hemoglobinei:

Rodii: acestea conțin de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde, vitaminele A, C, E, acid folic și fier.

Fructe de mare:  tonul, scoicile, somnul, somonul, stridiile și sardinele sunt de asemenea, printre alimentele care cresc nivelul hemoglobinei.

Legumele: Soia, nucile fasolea roșie, cresc nivelul de fier.

Vegetalele cu frunze verzi: acestea conțin vitaminele A,C,K, calciu și fier.

Banane: sunt o sursă excelentă de fier și potasiu. Consumă o banană pe zi.

Semințe de dovleac: Sunt o bună sursă de fier, Omega-3 și zinc.1/4 ceașcă de semințe de dovleac conțin 8.6mg.

Sfeclă roșie: este o bună sursă de fier și în plus, scade tensiunea arterială.

Pepene roșu: conține fier, proteine, carbohidrați, potasiu, vitamina C și vitamina B.

Struguri: cei negri sunt o bună sursă  de fier și ajută la creșterea hemoglobinei.

Agrișe: sunt o sursă importantă de vitamia C dar și de fier. Pentru rezultate mai bune, consumă-le pe stomacul gol.

Vitamina C: Vitamina C ajută organismul să asimileze fierul din alimente. Surse bune de vitamina C: citrice, struguri, papaya, conopidă, fructe de pădure, roșii.

Fructe uscate: prunele și caisele uscate ajută, de asemenea, la creșterea nivelului de hemoglobină.

Stafide: sunt o sursă importantă de fier. Cel mai bune mod de a le consuma e să le lași de seara în apă și să le mănânci a doua zi dimineață pe stomacul gol.

Carnea roșie: conține mult fier și este una dintre cele mai bune alimente pentru creșterea hemoglobinei.

Spanac: conține fier și ajută la asimilarea fierului în organism.

Susan: este, de asemenea, bogat în fier și crește hemoglobina

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

3 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

3 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

4 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

4 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

5 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic