Sari la conținut

Care este cea mai bună vârstă pentru a rămâne însărcinată și când devine prea târziu

Cea mai bună vârstă pentru sarcină. Nu există „cea mai bună” sau „cea mai potrivită” vârstă pentru a rămâne însărcinată. Decizia de a întemeia o familie ar trebui să se bazeze pe mulți alți factori, inclusiv disponibilitatea emoțională și financiară de a fi părinte.

„Tehnic” vorbind, o femeie poate rămâne însărcinată și poate avea copii de la pubertate, o dată cu instalarea menstruației, până la menopauză, atunci când aceasta încetează, adică de la 12 până la 51 de ani.

Cu toate acestea, pe măsura înaintării în vârstă fertilitatea scade, ceea ce poate îngreuna concepția. În consecință, cu cât decizia de a aduce pe lume un copil este luată mai târziu, cu atât crește și riscul apariției unor complicații ale sarcinii.

Specialiștii sunt de părere că cea mai bună perioadă pentru a rămâne însărcinată este între 20 și 30 de ani, acest interval de vârstă fiind asociat cu cele mai bune rezultate atât pentru mamă cât și pentru copil.

Cum afectează vârsta fertilitatea

”Femeile se nasc cu toate ovocitele pe care le vor avea vreodată: aproximativ 2 milioane. Treptat, de-a lungul anilor, numărul lor scade. Până la vârsta de 37 de ani, o femeie va mai avea circa 25.000 de ovocite, iar până la 51 de ani mai răman doar 1.000. S-ar putea crede că 1000 de ovocite sunt încă destule, de vreme ce pentru conceperea unui copil este nevoie doar de unul,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Ce trebuie avut în vedere este faptul că în timp nu scade doar numărul ovocitelor ci și calitatea lor. Și mai trebuie ținut cont și de faptul că înaintarea în vârstă crește și probabilitatea de a dezvolta afecțiuni care pot avea un impact negativ asupra fertilității, cum ar fi endometrioza și afectări ale trompelor uterine.

Din cauza acestor factori, ginecologul precizează că fertilitatea începe să scadă treptat în jurul vârstei de 32 de ani, iar începând cu vârsta de 35 de ani chiar accelerat.
Șansele de a rămâne însărcinată scad pe măsura trecerii anilor. După trei luni de încercari, șansele de a concepe în timpul următorului ciclu sunt de 18% la 25 de ani, 16% la 30 de ani, 12% la 35 de ani și numai 7% la 40 de ani.

”Alți factori care pot reduce șansele de a rămâne însărcinată includ fumatul, tratamentele contra cancerului (radio și chimioterapie) și infecțiile pelvine.
A fi o mamă tânără este benefic pentru sănătatea copilului. După vârsta de 35 de ani riscul apariției unor complicații este mai mare.

Vorbim despre diabet gestațional, tensiune arterială crescută, preeclampsie, placenta previa, avort, naștere prematură, naștere de făt mort, necesitatea unei nașteri prin cezariană, sângerare abundentă după naștere, copil cu greutate mică la naștere sau anomalii cromozomiale cum ar fi sindromul Down,” adaugă dr. Andreas Vythoulkas.

Când ar trebui să te adresezi unui specialist în infertilitate

Îți dorești să devii părinte, ești pregătită din toate punctele de vedere, dar… nu rămâi însărcinată. Din păcate, problemele de fertilitate sunt foarte frecvente. Mergi la un specialist în infertilitate dacă:
• Ai 35 de ani sau mai puțin și nu ai rămas însărcinată după un an de contacte sexuale regulate și neprotejate;
• Ai peste 35 de ani și nu ai rămas însărcinată după 6 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate;
• Ai peste 40 de ani și vrei să devii părinte.

Specialistul îți va recomanda efectuarea unei serii de teste pentru a stabili de ce nu poți concepe și îți poate prescrie tratamente care să crească șansele obținerii unei sarcini.

”Tratamentul de fertilitate recomandat depinde de factori precum cauza infertilității, vârsta dar și preferințele partenerilor. Opțiunile includ medicamente pentru stimularea ovulației, intervenție chirurgicală pentru a trata o afecțiune uterină (cum ar fi endometrioza), fibroamele sau trompele uterine blocate, inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro, transferul intrafalopian de zigot și transferul intrafalopian de gameți,” preciează medicul ginecolog.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel