Sari la conținut

Care este cel mai bun mod de a bea cafea: Simplă sau cu lapte?

consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
cel mai bun mod de a bea cafea

Unii oameni își beau cafeaua cu lapte, în timp ce alții o preferă simplă. Dar care este varianta mai bună? Gastroenterologul Daria Utyumova dă un răspuns la această întrebare.

Simplă sau cu lapte – care cafea este mai utilă

Cafeaua fără lapte este mai benefică ca sursă de antioxidanți. Doctorul Utyumova a spus cum să bei cafea cel mai bine – cu sau fără lapte.

Potrivit medicului, cafeaua este apreciată în primul rând pentru conținutul său de antioxidanți – substanțe naturale active care neutralizează radicalii liberi. Acestea din urmă intră în organism cu alimente sau aer și sunt, de asemenea, eliberate ca urmare a proceselor metabolice naturale și pot deteriora celulele sănătoase, provocând inflamații și mutații care duc la cancer.

Cafea cu lapte

Doctorul Utyumova mai spune că adăugarea de lapte la cafea reduce potențialul său antioxidant.

„Conform unui studiu din 2023 al Universității din Copenhaga, polifenolii se leagă de moleculele de proteine ​​atunci când laptele este adăugat în cafea. Aceasta înseamnă că laptele reduce conținutul de antioxidanți din băutură”, explică medicul.

Potrivit specialistului, cafeaua cu lapte de origine animală contribuie la deteriorarea stării de bine a persoanelor cu intoleranță la lactoză (zahăr din lapte) din cauza lipsei enzimei lactază din organism.

Adăugarea de lapte în cafea are câteva avantaje

Consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În același timp, adăugarea de lapte în cafea are câteva avantaje. În special, cofeina, ca stimulent natural, activează inima și provoacă o creștere a tensiunii arteriale. Atunci când utilizați lapte, acest efect nu se manifestă în forță, ceea ce vă permite să evitați creșterile bruște ale tensiunii arteriale.

Pericolele cafelei: cine nu ar trebui să bea această băutură

În primul rând, trebuie să știți că supradoza de cafea duce la amețeli, dureri de cap și insomnie.

Persoanele cu diagnostice precum boală cardiacă ischemică, ateroscleroză, boli de rinichi, glaucom, hipertensiune arterială, excitabilitate crescută și insomnie nu ar trebui să bea cafea.

Cafeaua conține taninuri care pot deteriora mucoasa stomacului. Din acest motiv, nu ar trebui să bei această băutură pe stomacul gol. Cafeaua este contraindicată în timpul exacerbării gastritei cronice și ulcerului.

Consumul acestuia de către vârstnici și copii nu este recomandat. Cafeaua are un efect stimulant și afectează metabolismul calciului în organism.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel