Sari la conținut

Care este cel mai periculos tip de brânză? Experţii au dat verdictul

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Brânza este unul dintre alimentele de bază pe care îl consumăm aproape zilnic, iar în comerţ există o varietate de soiuri pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele.

Nutriţioniştii atrag însă atenţia că un anumit tip de brânză conține multe ingrediente nocive care pun în pericol sănătatea umană şi nu trebuie să se consume mai mult de 70 de grame de grăsime pe zi.

Dr. Alexandra Razarenova susţine că brânza obișnuită este făcută din lapte, iar brânza procesată este pe bază de lapte praf, iar gustul plăcut al acesteia este dat de diverși aditivi alimentari nocivi, precum: coloranți, emulgatori, potențiatori de gust, conservanți etc.

De asemenea, în producerea acestui tip de produs se folosesc adesea grăsimile trans, a explicat expertul: „Din cauza atâtor aditivi, brânza procesată conține mai multă sare, conservanți și grăsimi decât brânza obișnuită.

Consumul excesiv de brânză procesată poate duce la multe probleme: obezitate, colesterol crescut, diabet și un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Aditivii din acest produs pot provoca, de asemenea, reacții alergice la unele persoane”.

Dr. Razarenova sfătuiește că produsul procesat nu trebuie considerat ca o alternativă la brânza naturală. Potrivit acesteia, brânza poate fi inclusă în dietă în cantități mici: nu mai mult de una-două lingurițe pe zi pentru oamenii sănătoși. Dacă o persoană are restricții alimentare, atunci ar trebui să consulte mai întâi un medic pentru a obține recomandări, avertizează nutriționistul.

Atenţie la grăsimile trans!

De asemenea, specialistul mai notează că atunci când alegeți brânzeturile procesate, trebuie să acordați atenție celor care nu conțin grăsimi trans. Puteți înlocui acest tip de produs în alimentația dumneavoastră cu brânză de vaci sau brânză de caju, adaugă dr. Razarenova.

„Pentru ca brânza să aducă beneficii și nu rău, trebuie să o consumi cu moderație. Și aceasta este regula principală. Câteva bucăți pe zi (aproximativ 25 g) vă vor aproviziona corpul cu substanțe utile și bacterii fără a vă afecta inima și silueta.

Soiurile tari conțin mai multe proteine, sare și grăsimi decât soiurile moi, cum ar fi ricotta și feta. Tine cont de acest lucru atunci cand alegi branza, mai ales daca ai probleme cu inima sau cu vasele de sange”, spune expertul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel