Sari la conținut

Care este cel mai sănătos ulei pentru gătit și cum îl alegi pe cel potrivit?

Din cuprinsul articolului

Uleiul este un aliment indispensabil pentru majoritatea românilor. Fie că este utilizat pentru salate, prăjit sau sosuri, acesta are un rol important în bucătărie. Cum îl alegi pe cel mai sănătos, însă?

Deși există o mulțime de controverse în privința uleiului și efectele sale asupra sănătății, acesta nu este în totalitate nesănătos, ci dimpotrivă. Uleiul poate fi foarte benefic dacă este de calitate și conține nutrienți esențiali pentru organism.

Care este cel mai bun ulei?

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie câteva informații de care trebuie să ținem cont atunci când achiziționăm ulei.

„Cu toții avem nevoie de grăsimi în dietă. Acestea contribuie semnificativ în ceea ce privește energia, ajută la absorbția substanțelor nutritive solubile în grăsimi A, D, E și K și furnizează substanțe nutritive esențiale, cum ar fi omega 3, pe care corpul nostru nu le poate face singur. ⁣

La fel ca și carbohidrații, grăsimile (de tot felul) au fost demonizate în ultimele decenii – dar amintește-ți că nu toate grăsimile sunt la fel! Tipul de grăsimi și uleiuri pe care alegi să le introduci în mod regulat în alimentația ta poate face o diferență semnificativă în starea ta de sănătate.

Uleiul poate fi folosit ca și condiment sau pentru a se găti sau prăji cu el.

Unele uleiuri au un punct de ardere mai mare decât altele, ceea ce înseamnă că sunt mai potrivite pentru expunerea la temperaturi ridicate. Dacă grăsimile sunt încălzite mai mult decât este punctul de ardere – se modifică compoziția nutrienților și se pot elibera radicali liberi care pot provoca daune corpului.

Costul uleiurilor poate varia foarte mult, dar cel mai scump nu este întotdeauna = cel mai bun pentru nevoile noastre individuale. ⁣Cumpără uleiurile care îți fac bine și care îți sunt accesibile.

Valoare nutrițională – Toate grăsimile vor conține o anumită cantitate de grăsimi saturate / nesaturate, dar este important raportul acizilor grași din care sunt compuse grăsimile, deci unele vor fi clasificate fie ca grăsimi mono sau polinesaturate, fie ca grăsimi saturate. Ca sursă principală de ulei de gătit, este recomandabil să alegeți o grăsime nesaturată care poate ajuta la scăderea colesterolului ca parte a unei diete echilibrate, în timp ce anumite grăsimi saturate pot crește colesterolul LDL (rău). ⁣

Datorită structurii lor chimice, grăsimile mono-nesaturate și poliinsaturate sunt ambele lichide la temperatura camerei, în timp ce grăsimile saturate sunt solide la temperatura camerei – deci aceasta poate fi o modalitate bună de identificare în supermarket. ”, explică Patricia Rusu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel