Sari la conținut

Care este motivul pentru care strămoșii noștri aveau o dantură de invidiat

Andreea Ciulac

Dieta carnivoră le-a permis oamenilor care trăiau acum mai bine de 10.000 de ani să aibă dinți sănătoși. Introducerea carbohidraților în meniu și, mai târziu, a alimentelor procesate, ne-a adus în poziția de a avea cea mai proastă dantură din istoria lumii.

Studiul scheletelor din antichitatea le-a permis adesea oamenilor de știință să găsescă răspunsul la problemele de sănătate ale societății moderne. Cele mai noi cercetări s-au concentrat pe dentiția strămoșilor noștri, iar experții au descoperit că aceștia avea o dantură impecabilă, datorită stilului de alimentație.

Matricea dinților unor schelete antice a scos la iveală faptul că schimbarea dietei oamenilor de-a lungul câtorva milenii a dus la reduceri masive ale diversității bacteriile bune din gură, iar rezultatul se răsfrânge în mod direct asupra sănătății dinților. În mod obișnuit, saliva conține bacterii și minerale care se acumulează pe dinți sub formă de placă, care, din momentul decesului, se cristalizează, păstrând intact ADN-ul bacteriilor din cavitatea bucală. Asta le-a permis cercetătorilor să-și facă o ideea despre alimentația strămoșilor noștri din diferite epoci.

Citeste si:

Concluzia? Vânătorii aveau cea mai bună dantură, dar lucrurile au început să se schimbe odată cu intrarea în perioada Neolitică, acum 10.000 de ani. Oamenii au trecut la agricultură și și-au schimbat complet meniul, consumând mai puține proteine de origină animală și mai mulți carbohidrați, din cereale, care prin fermentare, au încurajat dezvoltarea unui număr limitat de bacterii. Curând, a început să le cadă dinții și să dezvolte boli ale gingiilor. Industrializarea din anii 80’ a înrăutățit și mai mult dieta oamenilor, introducând făina procesată și zahărul.

Astăzi, diversitatea de bacterii orale este la limită, ceea ce lasă loc microbilor să se dezvolte. Vestea proastă este că lipsa bacteriilor ar putea să ne afecteze sistemul imunitar, ducând la boli de inimă, artirită sau diabet.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.