vineri, decembrie 3, 2021

Deși fructele sunt foarte sănătoase pentru organismul nostru, în exces, acestea pot face mai mult rău decât bine. Fructoza din componența fructelor este procesată de ficat, organ care poate fi suprasolicitat dacă fructele sunt consumate în cantități mari. Care este porția corectă de fructe?

Fructele pot afecta nivelul zahărului din sânge, motiv pentru care diabeticii trebuie să monitorizeze cantitatea de fructe ingerată. De asemenea, este foarte important momentul zilei în care acestea sunt consumate, mai ales în cazul persoanelor cu probleme de nutriție sau diabet.

Te-ar mai interesa: Ceaiuri pentru somn liniștit. Au efect sedativ, de...

Care este porția corectă de fructe?

Laura Ene, nutriționist, a dezvăluit pentru Digi24 care este porția corectă de fructe și, de asemenea, când trebuie să le consumăm pentru a evita riscurile unor afecțiuni.

„Niciodată după ora 18, pentru că am spus-o de multe ori, fructele au foarte mult zahăr și zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze spre diabet, la fel cum anumiți oameni se pot îngrășa, mai ales dacă consumă fructe seara.

Te-ar mai interesa: Fructul pe care Mihaela Bilic îl recomandă zilnic:...

Poate că un fruct ar fi suficient. Un fruct înseamnă cât încape într-un bol, pentru o persoană care nu are probleme cu glicemia, care nu are probleme cu greutatea, nu e nicio problemă să mănânce pe seară, să se răcorească cu o felie de pepene sau un bol de cireșe sau de caise. Însă excesul de fructe și păstrarea fructelor ca o cină ușoară pentru masa de seară nu e deloc rezonabil”, a declarat Laura Ene la Digi24, potrivit DC News.

Te-ar mai interesa: De ce neapărat necesar să faci o ecografie tiroidi...

Fructele cu un conținut ridicat de zahăr se consumă în porție de 100 de grame

Întrebată de gazda emisiunii dacă pepenele este o variantă rezonabilă pentru persoanele cu diabet, nutriționista a declarat că pepenele este o alegere bună, însă cu anumite condiții.

„Pot mânca și pepene, pot mânca și struguri, pot mânca și banane. Foarte mulți diabetici fug de banane, dar când se întâlnesc cu merele, le consumă cu kilogramele. Fiecare fruct are o concentrație de zahăr.

Te-ar mai interesa: Fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, trimis în jude...

Există fructe foarte dulci, cum sunt bananele, perele, strugurii și mango, acestea au în jur de 20% zaharuri și ar trebui consumate pe porție, aproximativ 100 sau 125 de grame.

Există fructe cu 10% – 12% zahăr, mere, citrice, cele de sezon, caise, cireșe, nectarine, piersici, foarte bune de altfel, dar se consumă undeva la 200 – 250 de grame pe porție și când vine vorba de fructele acelea mai puțin dulci, aici putem număra orice tip de pepene, și pepene roșu, și pepene galben, care au 5% zaharuri, pentru că sunt foarte apoase, putem să consumăm în jur de 300 de grame pe porție.

Te-ar mai interesa: Vitamina mai puțin cunoscută cu rol esențial pentr...

Două porții pe zi ar trebui să fie suficiente. Restul până la 5 porții, despre care știm cu toții că ar trebui să consumăm de fructe și legume ar trebui să fie reprezentate de legume, pentru că ele au un beneficiu suplimentar de fibre, de vitamine și de minerale și nu vin la pachet cu atât de mult zahăr precum vin fructele”, adaugă nutriționistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri