Sari la conținut

Care este postura corectă a copilului, în bancă și ce probleme apar de la ghiozdanul prea greu. Ortoped: ”Ghiozdanul nu ar trebui să depășească…”

Greutatea ghiozdanului. Copilul tău se plânge că-l doare capul. Că este amețit sau că durerile lombare nu-l mai „lasă” efectiv să stea în bancă. Este obosit tot timpul și are o stare proastă, în general. Te-ai gândit că ar putea să fie o problemă de postură în bancă? Dar știi și că purtatul unui ghiozdan mult prea greu îi afectează grav coloana?

Medicul ortoped Tarek Nazer explică riscurile, dar cum poți preveni boli grave ale coloanei copilului tău.

Poziția în care stă copilul tău în bancă, unghiul din care privește tabla de scris, felul în care este aplecat asupra caietului de clasă îi poate afecta pe termen lung sănătatea. În același timp, o poziție incorectă la școală și chiar acasă, în fața calculatorului, poate cauza dureri de spate și afecțiuni oftalmologice.

Poziția corectă în bancă

„Copilul tău stă cu spatele sprijinit de spătarul scaunului și are șezutul apropiat de spatele scaunului. Atenție, între șolduri, glezne și genunchi trebuie să se formeze un unghi de 90˚.

Ochii celui mic trebuie să fie la același nivel cu monitorul calculatorului și trebuie să țină coatele pe masă. Atunci când scrie, corpul celui mic trebuie să formeze un unghi de aplecare de maxim 30˚.”, explică medicul ortoped Tarek Nazer.

Mare atenție ca scaunul celui mic să fie tras sub masă sau sub bancă!

„Nu-l lăsa pe cel mic să stea picior peste picior. Cel mult, dacă dorește să își miște picioarele, este de preferat să încrucișeze gleznele. Poziția picior peste picior dăunează grav mușchilor. Ceea ce urmează să spun este foarte important, fie că vorbim despre postura copilului sau cea a adultului.

Repet și nu mă satur să repet, alternează statul pe scaun, cu perioadele în care te miști. Stai în picioare. Fă mișcare. Eventual, dacă ai o pauză mai lungă, fă câțiva pași în jurul clădirii în care activezi. Mișcarea te ajută să-ți oxigenezi creierul, ceea ce se traduce printr-o capacitate de concentrare mult mai mare.”, mai precizează specialistul.

Greutatea ghiozdanului afectează serios sănătatea coloanei

Greutatea ghiozdanului, una dintre cele mai dezbătute subiecte atunci când vine vorba despre începutul anului școlar. Numărul tot mai mare de copii care au probleme la nivelul coloanei vertebrale îi sperie atât pe părinți cât și pe medicii care tratează cazuri din ce în ce mai grave, la vârste din ce în ce mai mici.
Studiile făcute au concluzionat că, într-adevăr, ghiozdanul este unul dintre dușmanii tăcuți.

„Din cauza multiplelor reguli nerespectate legate de purtarea ghiozdanului, apar deformitățile coloanei vertebrale”, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Cele mai frecvente afecțiuni, întâlnite la copiii cu vârsta între 7-15 ani, sunt scoliozele – deformarea coloanei în formă de S.

„Coloana este împarțită în colona cervicală, toracală, lombară, sacrală și coccigiană, iar cele mai frecvente deformări apar la nivelul coloanei toraco-lombare.

Din cauza greutății crescute a ghiozdanului, a modului în care copiii poartă ghiozdanul sau chiar a ghiozdanului în sine, apar zone de suprasolicitare ce împing coloana vertebrală în direcții greșite, care duc, în timp, la deformarea ei.

Umerii, șoldurile și genunchii sunt articulațiile suprasolicitate atunci când școlarul cară ghiozdanul greșit. Acel ghiozdan care depășeste greutatea permisă pentru vârsta și kilogramele pe care le are, afectează cresterea corectă a copilului.”, continuă ortopedul.

Care este greutatea optimă a ghiozdanului

„Studiile au arătat că ghiozdanul nu ar trebui să depășească 8-10% din greutatea copilui și trebuie purtat corect pe ambii umeri, nu doar pe o parte. Este necesar ca acel ghiozdan să respecte normele de sănătate, să aibă un spate captușit, pentru a se mula pe curbura spatelui. De asemenea, este important ca accesoriul pentru școală să aibă dimensiunile potrivite în funcție de vârsta și înălțimea copilului. Este de preferat, atunci când acesta are un drum lung de parcurs, să facă pauze și să dea ghiozdanul jos.

După 10-15 minute de mers, trebuie să-și relaxeze coloana și umerii. Trebuie să acordăm o atenție mare copiilor care suferă de probleme de coloană, înainte de a începe școala, și celor care suferă de scolioză, cifoză sau alte deformității ale coloanei. Ei sunt mult mai predispuși la avansarea afecțiunii dacă nu respectă regulile și indicațiile unui medic ortoped.”

Reguli importante, atunci când cumpărăm un ghiozdan

– Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor;
– Manerele ghiozdanului trebuie sa fie rezistente la încărcături;
– Curelele trebuie să fie confecționate din material elastic, să aibă o lățime de cel puțin 4 cm, căptușite, pentru a dispersa greutatea și să permită ajustarea acestora după înălțimea copilului;
– Să aibă o centură la brâu.

„Părinții trebuie să-și întrebe copiii dacă simt dureri la nivelul spatelui sau senzații de amorțeală, la nivelul mâinilor, atunci când se întorc de la școala, pentru a exclude compresia arterelor și a nervilor către curelușe. Totuși, nu trebuie să uităm să-i implicăm pe copii în alegerea ghiozdanului (culoarea, desenul etc.), deoarece este important să-i placă acel ghiozdan, pentru a-l purta într-un mod sănătos, și nu să încerce să-l poarte greșit doar ca să ascundă, spre exemplu, un desen care nu-i place”, conchide Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel