Sari la conținut

Care este primul lucru pe care îl uită o persoană bolnavă de Alzheimer?

Boala Alzheimer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Alzheimer este o boală care determină reducerea dimensiunii creierului bolnavului, ceea ce face ca neuronii din creier să moară în timp.

Așa cum este descris de site-ul Mayo Clinic, „Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, un declin treptat al memoriei, gândirii, comportamentului și abilităților sociale. Aceste schimbări afectează capacitatea de funcționare a unei persoane”.

Pentru această boală degenerativă, au fost create diferite medicamente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și la încetinirea progresiei bolii Alzheimer; cu toate acestea, până în prezent nu există niciun tratament care să vindece această afecțiune.

„În stadiile avansate, pierderea severă a funcției cerebrale poate duce la deshidratare, malnutriție sau infecții. Aceste complicații pot duce la deces”, relatează site-ul menționat anterior.

test care detectează boala psihică în 10 minute
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ce uită mai întâi o persoană cu Alzheimer

Boala Alzheimer este de obicei asociată cu un declin al memoriei episodice. „Pacienții se vor plânge că nu-și pot aminti evenimentele pe care le-au trăit, conversațiile pe care le-au avut sau lucrurile pe care le-au făcut”, spun cercetătorii.

Acest tip de memorie este cel mai frecvent testat în neuropsihologie atunci când se evaluează demența și este, de asemenea, cel care este studiat în marea majoritate a cercetărilor privind această boală.

Cu toate acestea, așa cum subliniază cercetătorii din propria lor lucrare, dovezi recente indică totuși că, în mod contrar acestui lucru, memoria semantică poate fi afectată prima. „Chiar înainte de a uita amintirile evenimentelor trecute, pacienții prezintă un declin gradual al cunoștințelor lor generale”, notează ei în lucrare.

În concordanță cu acest lucru, cercetătorii de la Cambridge au detectat anul trecut semne de deteriorare a creierului la pacienți cu până la nouă ani înainte ca aceștia să fie diagnosticați cu demență. Ei au descoperit că deficitele în domenii precum rezolvarea problemelor, timpii de reacție și reamintirea numerelor sunt mai frecvente în rândul celor care dezvoltă ulterior afecțiuni legate de cogniție, cum ar fi boala Alzheimer.

Potrivit unui studiu care a evaluat diferite funcții cognitive la persoanele în vârstă, cei care vor dezvolta boala încep să aibă deficite de memorie semantică cu până la 12 ani înainte de diagnostic. Apar apoi dezorientarea spațio-temporală, pierderea obiectelor personale sau dificultăți de vorbire.

Asociația Alzheimer are o listă de semne de avertizare a bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență. Potrivit acesteia, unul dintre cele mai frecvente în stadiile incipiente ale bolii este uitarea informațiilor învățate recent.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel