luni, august 8, 2022

Întrucât vaccinul nu are o eficiență de 100%, anumite persoane se pot infecta cu virusul chiar și după vaccinare. Totuși, aceste cazuri sunt extrem de rare. Se pare că majoritatea cazurilor de pozitivare apar după administrarea primei doze de vaccin, când organismul nu a dezvoltat un nivel optim de anticorpi neutralizanți. Care este riscul de infectare după administrarea vaccinului și, de asemenea, care este cauza frecventă a infectărilor?

Te-ar mai interesa: Ruby a ajuns de urgență la spital în fibrilații. „...

Specialiștii au avertizat, încă de la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, faptul că organismul nostru este protejat abia la 10 zile de la administrarea rapelului. Prima doză nu este suficientă pentru a oferi protecția maximă, având rolul de pregătire și stimulare a sistemului imunitar.

Rapelul este responsabil pentru producția maximă de anticorpi neutralizanți, care se dezvoltă la aproximativ 10 zile de la administrarea rapelului.

Astfel, majoritatea persoanelor riscă infectare după administrarea primei doze de vaccin anti-COVID, când organismul nu este complet protejat și nu dispune de un nivel optim de anticorpi. De aceea, specialiștii în sănătate încurajează respectarea tuturor măsurilor de protecție chiar și după vaccinare.

Te-ar mai interesa: Atenție! Frica de boală atrage boală. Pune în apli...

Riscul de infectare după administrarea vaccinului, explicat de Valeriu Gheorghiță

Doar 0,2%  dintre cei care s-au vaccinat cu ambele doze de ser s-au mai infectat ulterior – spune coorodonatorul Campaniei Naţionale, Valeriu Gheorghiţă. El a precizat pentru Radio România Actualităţi că majoritatea cazurilor de infectare a apărut după administrarea primei doze de ser, atunci când organismul nu este protejat.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, deşi vaccinurile nu elmină total riscul, marea majoritatea a celor vaccinaţi sunt feriţi de forme severe ale bolii, de complicaţii, internări şi decese.

Te-ar mai interesa: Cel mai sănătos și eficient exercițiu, potrivit pe...

„Din peste 4 milioane de persoane care au fost vaccinate cu cel puţin o doză, există circa 0,6% din cazuri care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, după prima doză. Mediana timpului până la testul pozitiv a fost de până la 14 zile, ceea ce înseamnă că este până în perioada în care persoana dezvoltă anticorpi în titru protector.

Noi ştim că protecţia apare la cel puţin 10 zile după completarea schemei de vaccinare, după rapel. Or, în situaţia respectivă, fiind în primele 14 zile de la prima doză, este evident că omul nu era protejat, fie era în perioada de incubaţie, fie a fost expus la infecţie imediat după momentul vaccinării şi, sigur că a dezvoltat infecţia”, explică medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Te-ar mai interesa: Ai senzația de nod în gât? Cauze posibile și anali...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private