Sari la conținut

Care este riscul infectării dacă ești vaccinat cu 3 doze? Beatrice Mahler explică

vaccin antigripal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul antigripal

Vaccinul anti-COVID este cea mai eficientă metodă de a obține protecție împotriva virusului. Cât de eficient este acesta, însă, în prevenirea infecției propriu-zise cu virusul SARS-CoV-2, în special după apariția variantei Omicron?

Serurile anti-COVID, de fapt, sunt făcute pentru a reduce riscul formelor grave de boală. Persoanele vaccinate încă se pot infecta, deși într-o proporție mult mai mică, cu riscuri mult mai mici, spre deosebire de persoanele nevaccinate.

În cazul variantei Omicron, chiar și persoanele imunizate cu 3 doze se pot infecta, în cazuri izolate, însă probabilitatea de a face o formă gravă este redusă în mod semnificativ.

Te poți infecta deși ești vaccinat cu 3 doze

Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta”, dezvăluie câteva lucruri despre vaccin și protecția oferită de acesta în cazul variantei Omicron.

„ În acest moment, într-adevăr, vaccinul nu protejează total de infecție. Există posibilitatea să te infectezi chiar dacă eşti vaccinat şi chiar dacă eşti vaccinat şi cu trei doze, dar tot datele pe care le avem şi sunt publice şi vin din ţări care se confruntă cu această infecţie cu tulpina Omicron, ne indică faptul că persoanele vaccinate sunt protejate de o formă severă de boală și, la acest moment, cred că cel mai important pentru fiecare din noi este ca atunci când trecem printr-o boală greu de dus, de cele mai multe ori, viața să fie protejată. Vaccinul, până la urmă, protejează viața și ne protejează de posibilitatea de a ajunge într-o secție de terapie intensivă”, a explicat Beatrice Mahler.

Masca, fundamentală pentru protecție

„Masca devine un instrument extrem de util atunci când vorbim de protecție şi este important ca această protecţie să fie realizată cât mai bine, iar măştile chirurgicale sunt măşti care sunt noi, se folosesc pe o durată de trei ore, sunt mult mai bine fixate la nivelul feței, acoperă bine și gura și nasul și pe lângă această etanşeitate mult mai bună faţă de o mască textilă, au o structură care a fost testată şi şi-a dovedit eficienţa într-o transmitere mai scăzută şi nu în ultimul rând, aş spune că sunt mult mai protective pentru cel care o poartă, pentru că o mască textilă, dacă nu este corect spălată, igienizată, dezinfectată, poate fi şi ea la rândul ei un focar de infecţie pe care îl purtăm cu noi, iar în acest moment este extrem de important atât cei vaccinaţi, cât şi cei nevaccinaţi să încercăm să ne protejăm cât mai bine”, a adăugat Beatrice Mahler, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel