miercuri, noiembrie 30, 2022

Tensiunea arterială este vitală pentru organismul nostru. Fără presiune, oxigenul și nutrienții esențiali nu ar ajunge către țesuturi și organe. Cu toate acestea, tensiunea arterială poate suferi modificări ce afectează funcționarea normală a organismului.

Potrivit Medical News Today, tensiunea arterială poate fi periculos de ridicată, sau mult prea scăzută. Dacă tensiunea arterială nu se află în parametrii normali de funcționare, sângele nu ar putea transporta oxigenul și nutrienții necesari, care hrănesc țesuturile și organele.

De asemenea, tensiunea arterială este responsabilă pentru eliminarea corespunzătoare a toxinelor din corp, furnizează globulele albe și anticorpii vitali către sistemul imunitar și eliberează hormoni, precum insulina.

Te-ar mai interesa: Prof. Vlad Ciurea: cei 5 dușmani ai creierului. „P...

Cum se măsoară tensiunea?

Tensiunea arterială se măsoară cu un dispozitiv numit sfigmomanometru. Acesta dispune de o bandă care oprește pulsul sângelui și îi permite dispozitivului  să afișeze valorile înregistrate.

Afișarea rezultatului depinde de presiunea necesară ca mercurul din dispozitiv să fie deplasat în interiorul dispozitivului. Din acest motiv, unitatea cu care se măsoară tensiunea este denumită mm Hg, abreviere de la milimetri de mercur.

Afișajul

Afișarea rezultatelor constă în două elemente: presiunea sistolică (prima) și presiunea diastolică (a doua). Presiunea sistolică reprezintă tensiunea cu care inima în sine pompează sângele, iar presiunea diastolică tensiunea din interiorul arterelor în timpul scurtei pauze dintre bătăile inimii.

Te-ar mai interesa: Dieta cu care Emilia Ghinescu se menține într-o fo...

Care este valoarea normală a tensiunii arteriale?

Valoarea normală a tensiunii arteriale este mai mică de 120 mm Hg tensiune sistolică și 80 mm Hg tensiune diastolică. Cu toate acestea, tensiunea arterială poate varia în mod natural, influențată de anumiți factori. Tensiunea poate avea fluctuații de scurtă durată ( 24 de ore, spre exemplu) sau de lungă durată (zile, săptămâni, luni, sau chiar ani).

Te-ar mai interesa: Antares deschide portalul stelar 2-5 decembrie. Ce...

Riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare apare atunci când o valoare mai mare de 115 sistolic/75 diastolic mm Hg suferă o creștere cu 20 sistolic/10 diastolic mm Hg, adăugată valorii inițiale.

O tensiune arterială crescută poate varia între 120-129 sistolic/ și mai puțin de 80 diastolic mm Hg.

Hipertensiunea este înregistrată între 130-139 sistolic/ 80-89 diastolic mm Hg.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private