Sari la conținut

Care sunt alimentele care inflamează tiroida?

Tiroida este o glandă endocrină de forma unui fluture
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei

Tiroida este o glandă care produce hormoni care afectează aproape fiecare organ din corp și controlează multe dintre cele mai importante funcții ale acestuia, cum ar fi respirația, ritmul cardiac, greutatea, digestia și starea de spirit.

Care sunt alimentele care inflamează tiroida? Cu toate acestea, există alimente care le pot afecta funcționarea, mai ales dacă sunt consumate în exces și pe o perioadă lungă de timp:

  • Soia și derivații: Soia și derivații ei, cum ar fi laptele de soia, tempeh sau tofu.
  • Legume crucifere: Legume crucifere, cum ar fi conopida, varza, napul, ridichea, broccoli, varza sau varza de Bruxelles.
  • Alimente industrializate: Alimente industrializate, cum ar fi cărnurile afumate, sosurile, gustările.
  • Făină rafinată și zahăr: Consumul excesiv de zahăr, care se găsește în alimentele dulci, cum ar fi prăjiturile, dulciurile și făinurile rafinate, prezente în alimente precum pâinea, biscuiții și pastele.

Recomandări pentru a avea grijă de tiroida dumneavoastră

În ceea ce vă privește, ar trebui să țineți cont de câteva recomandări pentru a avea grijă de tiroida dumneavoastră, de exemplu:

1. Mâncați trei mese principale și două-trei gustări pe zi.

2. Consumați între 2 și 2,5 litri de apă pe zi, deși pentru a calcula cantitatea exactă, trebuie efectuată următoarea operațiune:

  • între 18 și 55 de ani: 35 ml per kg
  • între 55 și 65 de ani: 30 ml per kg
  • Peste 66 de ani: 25 ml pe kg

3. Activitate fizică regulată: Adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani ar trebui să se angajeze în cel puțin 150 de minute de activitate fizică aerobică de intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate fizică aerobică viguroasă pe săptămână, sau o combinație echivalentă de activități moderate și viguroase, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

4. Creșteți consumul de fructe și legume, cel puțin cinci porții pe zi.

5. Pregătiți mâncarea pe grătar sau în cuptor, evitând preparatele precum tocănițele sau alimentele prăjite.

6. Reduceți consumul de zaharuri și grăsimi simple.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel