Sari la conținut

Care sunt cele mai sănătoase tipuri de brânzeturi

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deși brânza este frecvent pusă pe lista cu alimente care nu ne fac bine, pentru conținutul ridicat de grăsimi saturate, cercetările au arătat că este posibil ca acest aliment să nu aibă impactul negativ asupra sănătății despre care s-a tot vorbit.

De altfel, se pare că un consum regulat de brânză ar putea avea efecte pozitive asupra sănătății, de la îmbunătățirea sistemului imunitar până la prevenirea cariilor dentare, scrie Activebeat.

Brânza este un aliment delicios care poate completa și poate da savoare multor feluri de mâncare diferite. Și, contrar unor teorii, nu toată brânza este dăunătoare, ba chiar s-a constat că este benefică pentru sănătate. Secretul este să evităm produsele din brânză procesată, deoarece acestea pot conține zahăr adăugat, uleiuri și chiar coloranți.

În schimb, sortimentele de brânză de bună calitate pot fi o sursă excelentă de calciu și proteine. Unele brânzeturi pot să contribuie la sănătatea oaselor și să reducă riscului apariției unor probleme de sănătate a inimii. Site-ul Activebeat trece în revistă cele mai sănătoase tipuri de brânză pe care trebuie să le consumăm.

Brânză de capră

Este o brânză foarte gustoasă și sănătoasă. Poate fi o opțiune excelentă pentru cei care au o sensibilitate la brânza din lapte de vacă. „Brânza de capră are un conținut mai scăzut de lactoză și conține proteine ​​care pot fi digerate mai ușor decât cele din brânza din lapte de vacă”, scrie Healthline.

În plus, o felie de brânză de capră are doar 75 de calorii și conține 5 grame de proteine. Este puțin acidulată, fiind adesea savurată în salate și pizza.

Brânză ricotta

Are origine italiană și este recunoscută pentru textura sa ușoară și cremoasă, dar și pentru o aromă delicată. Poate fi folosită atât în ​​mâncăruri sărate, cât și în preparate dulci. Este produsă din lapte de vacă, dar poate fi făcută și din lapte de bivoliță, de oaie sau de capră. Brânza ricotta este considerată unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză deoarece conține o cantitate generoasă de proteine.

Brânza feta

Grecia este renumită pentru insulele sale superbe, dar și pentru brânza feta, care este moale și foarte gustoasă. Este făcută din lapte de capră sau de oaie. Brânza feta este ținută în saramură pentru a-și păstra prospețimea. Din acest motiv, feta poate fi foarte bogată în sodiu. Ceea ce face o face una dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză, este faptul că are mai puține calorii decât majoritatea brânzeturilor.

Branza mozzarella

Mozzarella este produsă din lapte de vacă sau din lapte de bivoliță. De ce este considerată o brânză sănătoasă? În primul rând, conține probiotice, care sunt benefice pentru organism. Conține, de asemenea, mai puține calorii decât majoritatea celorlalte brânzeturi. De asemenea, oferă 6 grame de proteine pe porție ​​și calciu.

Branza albastră sau brânza cu mucegai

De obicei este făcută din lapte de capră, vacă sau oaie și conține culturi de mucegai, ceea ce conferă brânzei mirosul său unic și aroma acidulată. Brânza albastră este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză, deoarece conține mai mult calciu decât majoritatea celorlalte tipuri de brânză. Acest tip de brânză este excelent pentru garnisirea unei salate sau poate fi savurată împreună cu un fruct. Poate fi, de asemenea, un topping grozav pentru burgeri și pizza.

Parmezanul

Parmezanul este făcut din lapte de vacă crud, nepasteurizat. Se ține la maturat cel puțin 12 luni pentru a elimina bacteriile dăunătoare, precum și pentru a-și dezvolta aroma specială. O porție de parmezan conține 10 grame de proteine ​​și fosfor. Este și o sursă bună de calciu, care ajută la sănătatea oaselor. Parmezanul are și un conținut scăzut de lactoză.

Brânza Cheddar

Este unul dintre cele mai populare tipuri de brânză. Acest tip de brânză semi-tare este originară din Anglia și este făcută din lapte de vacă. Este considerată sănătoasă, deoarece este o sursă excelentă de proteine ​​și calciu, dar și o sursă excelentă de vitamina K, care este un nutrient esențial pentru oase.

Brânza de vaci

Brânza de vaci este cunoscută pentru textura sa moale și cremoasă și pentru aroma suavă. Este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză, deoarece oferă mai multe proteine ​​decât alte tipuri de brânză. Brânza de vaci este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina B12. O porție oferă 59% din aportul zilnic recomandat de vitamina B12.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel