Sari la conținut

Care sunt efectele cortizolului asupra organismului? Endocrinolog: ”Hormonul stresului” ne afectează viața

Care sunt efectele cortizolului asupra organismului? Endocrinolog: ”Hormonul stresului” ne afectează viața

Cortizolul, adesea cunoscut sub numele de hormonul stresului, este un hormon steroidian implicat direct în multe procese vitale ale organismului. Prin urmare, producția de cortizol care este excesivă sau insuficientă ar putea interfera cu funcționarea normală a organismului. De unde provine cortizolul? Care este rolul său? Cum poate fi măsurată?  Dr. Emmanuelle Lecornet-Sokol, endocrinolog, a răspuns la aceste întrebări.

Ce este cortizolul?

Cortizolul este un hormon, care este un mesager eliberat de o glandă și care circulă în sânge pentru a trimite mesaje către diferite organe. Este un așa-numit steroid anabolic, ceea ce înseamnă că este făcut din colesterol.

În realitate, glandele suprarenale sunt compuse din două straturi: Atât structurile suprarenale interne, cât și cele externe – cunoscute sub numele de meduva suprarenală și, respectiv, cortexul suprarenal – secretă, printre altele, cortizol.

În timp ce ultimii doi sunt hormoni ai stresului care sunt identificați pentru prima dată în cazurile de stres acut, cortizolul este produs doar în a doua etapă a stresului acut sau într-o manieră preliminară în cazurile de stres cronic sau anxietate persistentă.

 Endocrinolog: ”Hormonul stresului” ne afectează viața

Cortizolul, hormonul stresului, este și hormonul energiei. Acesta este secretat într-un ciclu pe parcursul zilei: mai întâi dimineața devreme, când ne trezim, și apoi când avem nevoie de energie pentru a vâna, a aduna sau a ara; acest ciclu continuă pentru restul zilei și aproape toată noaptea.

Care sunt efectele cortizolului asupra organismului?

Glandele suprarenale secretă cortizol printr-o cascadă de hormoni. Acesta este inițiat mai întâi de hipotalamus care, într-o situație de stres fizic sau psihic, secretă un hormon numit CRH (Corticotropin-Releasing hormone).

Ca răspuns, o altă glandă situată la baza creierului, numită glanda pituitară, va secreta la rândul ei un hormon numit ACTH (hormon adrenocorticotropic), care determină eliberarea de cortizol prin acțiunea asupra unui receptor al cortexului suprarenal, potrivit Sante Magazin.

„Este un sistem de feedback, deoarece sistemul se adaptează în funcție de nevoile organismului: în cazul unei producții excesive de cortizol, ACTH va scădea. În caz de stres major: CRH crește, ceea ce reprezintă răspunsul la stres”, conchide Dr. Lecornet-Sokol.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel