joi, iulie 2, 2020

Menopauza nu este o boală, este o etapă normală în viaţa unei femei şi apare o dată cu epuizarea rezervei foliculare ovariene şi scăderea producerii de hormoni sexuali – estrogen şi progesteron – până la dispariţia lor totală.

Aceasta se instalează, în medie, în jurul vârstei de 45-55 de ani, însă corpul fiecărei femei are propriul ritm. Perioada despre care vorbim e precedată de premenopauză, care se caracterizează prin menstre cu fluxuri mai mult sau mai puţin abundente, apărute la interval de timp neregulat din cauza dereglărilor hormonale.

Etapele menopauzei

Citește și:

Menopauzei îi sunt definite mai multe perioade. E vorba despre premenopauză, care se desfăşoară pe parcursul a patru-şase ani, şi se caracterizează prin reducerea şi apoi dispariţia fertilităţii. Apoi e vorba despre menopauza propriu-zisă, ce corespunde opririi definitive a menstruaţiilor – uneori sistarea menstrelor poate să survină dintr-o dată şi să rămână definitivă, iar alteori pot să survină neregularităţi menstruale înainte ca acestea să înceteze definitiv.

Citește și:

După aceea, vorbim despre postmenopauză, reprezentată de primii doi-şase ani după oprirea menstruaţiilor până la încetarea completă a activităţii funcţionale ovariene. În tot acest timp, femeile se pot bucura de lipsa ciclului şi a metodelor de contracepţie, însă vor avea totodată şi simptome sau stări neplăcute.

Simptome

Principalele simptome ale menopauzei sunt: menstruaţie neregulată care încetează complet în cele din urmă, un acces de înroşire a feţei, senzaţie de căldură intensă şi transpiraţie, uscăciune vaginală, pierderea de masă osoasă, creştere în greutate, dificultăţi de somn, probleme de concentrare şi memorie, o scădere a libidoului, oboseală şi transpiraţii nocturne. În plus, menopauza e asociată în unele cazuri cu infecţii vaginale şi urinări frecvente, tulburări de micţiune şi continenţă.

Parteneri