vineri, august 19, 2022

Nu doar femeile suferă de cancer la sân. Bărbaţii se pot confrunta cu aceeaşi problemă, chiar dacă într-o proporţie mai mică.

Spre exemplu, în Marea Britanie se înregistrează 300 de cazuri anual comparativ cu cele peste 45.000 de femei care se confruntă cu această afecţiune. Proporţia în România este similară, cele mai multe cazuri fiind depistate în stadii extrem de avansate.
Vârsta medie a bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer mamar este 65 de ani, dar această maladie se poate manifesta şi la tineri.

Te-ar mai interesa: Ce să mănânci la cină ca să arzi calorii în timp c...

Factorii de risc

Cel mai mare factor de risc pentru bărbaţi, la fel ca în cazul femeilor, este înaintarea în vârstă. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la bărbaţii cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani. Totuşi, nici tinerii nu sunt ocoliţi, un risc mai mare de a face boala avându-l cei care au fost expuşi la radiaţii.

Genele moştenite joacă un rol important în dezvoltarea acestei maladii, cu o probabilitate de 10-20% în cazul celor bolnavi să sufere din cauza moştenirii unei gene “defecte”.

Un alt factor relevant este nivelul ridicat de estrogen din sânge. Cei mai mulţi bărbaţi au în mod firesc un nivel scăzut de estrogen în corp, dar în cazul supraponderalilor problema grăsimii va genera un exces de estrogen.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, revoltată: Unii medici „jefuiesc...

Alţi factori:

–    expunerea la radiatii in campuri electomagnetice;
–    administrarea de estrogeni;
–    alte boli asociate  cu hiperestrogenism, precum ciroza sau sindromul Klinefelter.

Şi în cazul bărbaţilor pot fi efectuate teste ce pot depista cancerul, inclusiv investigaţii de tipul mamografiilor cu raze X, teste cu ultrasunete sau chiar biopsii. Citologia este o metodă care presupune aspiratul celulelor cu un ac fin. El este introdus în zona bolnavă şi se aspiră celule pentru a fi ulterior examinate la microscop.

Te-ar mai interesa: Doamnelor, aceste exerciții să NU vă lipsească din...

Care sunt cele mai frecvente semne

> Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân la bărbaţi este faptul că apare o „masă” fermă, nedureroasă, chiar sub sfârc. În multe cazuri, acesta este singurul simptom. Dimensiunea medie a acesteia este de 2,5 cm.
> Cancerul poate cauza schimbări ale pielii în zona sânului. Schimbările pot include ulceraţii ale pielii, roşeaţă sau retragerea sfârcului. În mai puţin de 1% din cazuri, cancerul de sân la bărbaţi este bilateral (apare la ambii sâni).
> Cancerul care se răspândeşte la oase (este deja în metastază) poate produce dureri de oase. În stadii avansate, apar şi alte simptome similare şi altor tipuri de cancer, stări de slăbiciune şi pierdere în greutate.

Te-ar mai interesa: Planta care vindecă afecțiunile pancresului și aju...

Tratamentele posibile în cazul cancerului mamar masculin, ca şi în cazul femeilor, pot include: operaţii, terapie cu radiaţii, chimioterapie, tratamente pe bază hormonală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private