Sari la conținut

Care sunt semnele de avertizare ale cancerului ovarian? Testul de sânge care depistează cancerul ovarian

Sursă foto: pixabay

Cancerul ovarian apare atunci când există mutații ale celulelor anormale în ovare. Deși se întâmplă de obicei mai târziu în viață la femeile aflate în postmenopauză, cancerul ovarian poate apărea la orice vârstă. Aproximativ 21.000 de femei pe an sunt diagnosticate cu cancer ovarian în Statele Unite.

Din păcate, cele mai timpurii semne și simptome de avertizare ale cancerului ovarian sunt adesea ușor de ratat. Natura vagă a simptomelor precoce poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni sau chiar deloc observată. Detectarea precoce este esențială, așa că analizăm semnele precoce ale cancerului ovarian, împreună cu simptomele obișnuite ulterioare, factorii de risc și măsurile preventive.

Semne de avertizare timpurii ale cancerului ovarian

Din păcate, femeile au mai multe șanse să observe simptome de cancer ovarian odată ce cancerul a început să se răspândească dincolo de ovare sau să metastazeze. Doar aproximativ 20% dintre cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiile incipiente, în principal pentru că simptomele precoce sunt ușor de ratat.

De exemplu, unele dintre cele mai timpurii semne de avertizare includ disconforturi relativ comune, cum ar fi senzația de satul excesiv după masă, balonare, oboseală, arsuri la stomac, indigestie, constipație și dureri de spate. Neregulile menstruale și frecvența crescută a urinării sunt, de asemenea, simptome care nu par neapărat ieșite din comun la femeile în vârstă, care reprezintă cel mai mare procent din cazurile de cancer ovarian.

Dintre simptomele timpurii, cele legate de dietă și alimentație, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate și dificultățile de alimentație, sunt puțin mai ușor de observat. Durerea de orice fel, cum ar fi durerea abdominală și durerea în timpul și după actul sexual, necesită întotdeauna investigații suplimentare.

Dacă vă confruntați cu mai multe dintre aceste simptome simultan sau dacă aveți simptome timp de câteva zile, este o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră despre asta. Multe femei au falsa impresie că un test Papanicolau de rutină verifică cancerul ovarian și nu este cazul. Frotiul Papanicolau verifică doar semnele de cancer de col uterin. Veți avea nevoie de un examen pelvin complet și de un test de sânge numit CA-125 pentru a verifica dacă există cancer ovarian.

Chisturi, mase sau tumori legate de cancerul ovarian

Pacienții prezintă diferite tipuri de simptome dacă cancerul ovarian a avansat până la punctul în care există chisturi, mase sau tumori în creștere ca urmare a bolii. Aceste simptome tind să fie mai vizibile și mai dureroase, determinând de obicei femeile să-și programeze controale la medici.

Unele dintre simptomele vizibile în acest stadiu mai avansat includ durerea sau presiunea pelvină crescută, precum și durerea surdă în coapse și spate. Unele femei se confruntă cu nereguli menstruale mai vizibile, cum ar fi sângerări anormale sau durere înainte de începutul unei menstruații. Greața, vărsăturile și dificultăți de urinare sunt, de asemenea, simptome posibile. Dacă bănuiți că ați putea avea o masă sau o tumoare, anunțați imediat ginecologul, astfel încât să puteți programa o ecografie.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel