Care sunt semnele și simptomele afectării biliare

Care sunt semnele și simptomele afectării biliare
Care sunt semnele și simptomele afectării biliare

În ultima vreme ai dureri dese și de intensitate crescută, în partea dreaptă, sub coaste? Ai mâncat și ai senzația de greață și de vomă? Ei, bine, este foarte probabil ca acestea să fie primele simptome care ne arată că bila sau fierea– așa cum este ea numită popular – are o problemă.

În literatura medicală, vezica biliară este numită colecist. Aceasta are rolul de a colecta secreția bilei pe care ulterior o va elibera în intestinul subțire. Mai exact, această operație are loc în timpul procesului de digestie.

Datele statistice susțin că cea mai mare parte a afecțiunilor de acest tip se regăsesc la femeile care au probleme legate de greutatea corporală.

Atenție! Durerea localizată în partea dreaptă este posibil să izbucnească în clipa în care deja au fost formate pietre la nivelul vezicii biliare.

Pietrele pot fi de dimensiuni mici sau mari și dau dureri pe care persoana le resimte destul de puternic. Uneori, din pricina durerilor și a disconfortului apare și insomnia, calitatea somnului fiind grav afectată.

De asemenea, pacienta se va confrunta cu dureri, de cele mai multe ori, după ce mănâncă. Totodată, durerea este însoțită de senzația de vomă, greață și febră.

Care sunt semnele și simptomele afectării bilei:

  • Apariția durerilor imediat după ce persoana a mâncat.
  • Senzația de greață este, de regulă, urmată de stări de vomă. Uneori, și de diaree.
  • Apare balonarea.
  • Dureri de cap dar și insomnii.

Care sunt factorii favorizanți ai bolii:

Prezența unor afecțiuni cronice așa cum sunt: obezitatea, diabetul zaharat. Dar și alți factorii precum sunt: sexul feminin, colesterolul mărit, constipația, consumul de alcool, o alimentație nesănătoasă. Dar și boli precum sunt: colonul iritabil, bolile inflamatorii.

Iată ce alimente trebuie să eviți dacă ai probleme cu fierea:

  • mezeluri,
  • ciorbe grase,
  • ceapa,
  • cartofi,
  • oua,
  • carnea prăjită,
  • tocături,
  • fasole,
  • varza,
  • condimente,
  • unt, smântână, brânzeturi grase,
  • salata de vinete sau salata boeuf,
  • sucurile carbogazoase,
  • alune, dulciuri bogate în creme sau frișcă.

Reține! Cu ajutorul dietei, pietrele nu vor crește în dimensiune și simptomatologia nu va mai fi atât de agresivă.

Numai medicul specialist gastroenterolog va putea stabili diagnosticul de certitudine. Acesta va recomanda efectuarea unei ecografii abdominale și a unei endoscopii. Dar, se poate ajunge și la un RMN sau la CT, în funcție de gravitatea bolii.

Tratamentul este în primă etapă regimul alimentar. Ulterior, în cazuri grave se va ajunge și la operație.

17 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox