Sari la conținut

Care sunt semnele și simptomele afectării biliare

În ultima vreme ai dureri dese și de intensitate crescută, în partea dreaptă, sub coaste? Ai mâncat și ai senzația de greață și de vomă? Ei, bine, este foarte probabil ca acestea să fie primele simptome care ne arată că bila sau fierea– așa cum este ea numită popular – are o problemă.

În literatura medicală, vezica biliară este numită colecist. Aceasta are rolul de a colecta secreția bilei pe care ulterior o va elibera în intestinul subțire. Mai exact, această operație are loc în timpul procesului de digestie.

Datele statistice susțin că cea mai mare parte a afecțiunilor de acest tip se regăsesc la femeile care au probleme legate de greutatea corporală.

Atenție! Durerea localizată în partea dreaptă este posibil să izbucnească în clipa în care deja au fost formate pietre la nivelul vezicii biliare.

Pietrele pot fi de dimensiuni mici sau mari și dau dureri pe care persoana le resimte destul de puternic. Uneori, din pricina durerilor și a disconfortului apare și insomnia, calitatea somnului fiind grav afectată.

De asemenea, pacienta se va confrunta cu dureri, de cele mai multe ori, după ce mănâncă. Totodată, durerea este însoțită de senzația de vomă, greață și febră.

Care sunt semnele și simptomele afectării bilei:

  • Apariția durerilor imediat după ce persoana a mâncat.
  • Senzația de greață este, de regulă, urmată de stări de vomă. Uneori, și de diaree.
  • Apare balonarea.
  • Dureri de cap dar și insomnii.

Care sunt factorii favorizanți ai bolii:

Prezența unor afecțiuni cronice așa cum sunt: obezitatea, diabetul zaharat. Dar și alți factorii precum sunt: sexul feminin, colesterolul mărit, constipația, consumul de alcool, o alimentație nesănătoasă. Dar și boli precum sunt: colonul iritabil, bolile inflamatorii.

Iată ce alimente trebuie să eviți dacă ai probleme cu fierea:

  • mezeluri,
  • ciorbe grase,
  • ceapa,
  • cartofi,
  • oua,
  • carnea prăjită,
  • tocături,
  • fasole,
  • varza,
  • condimente,
  • unt, smântână, brânzeturi grase,
  • salata de vinete sau salata boeuf,
  • sucurile carbogazoase,
  • alune, dulciuri bogate în creme sau frișcă.

Reține! Cu ajutorul dietei, pietrele nu vor crește în dimensiune și simptomatologia nu va mai fi atât de agresivă.

Numai medicul specialist gastroenterolog va putea stabili diagnosticul de certitudine. Acesta va recomanda efectuarea unei ecografii abdominale și a unei endoscopii. Dar, se poate ajunge și la un RMN sau la CT, în funcție de gravitatea bolii.

Tratamentul este în primă etapă regimul alimentar. Ulterior, în cazuri grave se va ajunge și la operație.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel