vineri, iunie 2, 2023

Boala paratiroidă este o tulburare comună a glandelor endocrine. Este cauzată de nivelurile de hormon paratiroidian (PTH) din corpul dumneavoastră care sunt prea scăzute sau prea mari. Acest lucru afectează nivelul de calciu din sânge. De obicei, această boală se întâmplă atunci când glandele secretă niveluri prea mari de PTH. Aceasta se numește hiperparatiroidism. În acest articol, veți afla despre simptomele bolii paratiroidiene și despre modul în care este diagnosticată. Veți afla, de asemenea, despre tratamentele simple și eficiente disponibile.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

Ce sunt glandele paratiroide?

Cele patru glande paratiroide sunt situate în jurul glandei tiroide, în formă de papion la baza gâtului. Au aproximativ dimensiunea unui bob de orez. Hormonul pe care îl secretă, PTH, reglează nivelurile de minerale calciu și fosfor din fluxul sanguin al corpului tău.

Calciul este important pentru dezvoltarea oaselor și a dinților puternici și reglează funcția inimii. De asemenea, ajută la menținerea funcționării sănătoase a nervilor și mușchilor. Vitamina D are un rol important în creșterea absorbției de calciu de către organism. Îmbunătățește capacitatea organismului de a absorbi calciul. Fosforul lucrează împreună cu calciul pentru a menține structurile și procesele normale.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Ce sunt tulburările paratiroidiene?

Hiperparatiroidismul apare atunci când nivelurile de PTH sunt prea mari. Când nivelurile sunt prea mari, corpul tău crede că trebuie să producă mai mult calciu disponibil pentru țesuturi. Corpul dumneavoastră răspunde încercând să crească nivelul de calciu din sânge. Face acest lucru luând calciu din surse existente de calciu, cum ar fi oasele tale.

Boala hiperparatiroidiană este numită primară atunci când apare direct din probleme ale glandelor. Acest lucru se poate întâmpla din cauza defectelor genetice sau pentru că o creștere a glandei determină funcționarea defectuoasă a acesteia. Cele mai multe cazuri apar după vârsta de 50 de ani; femeile au șanse de trei ori mai mari de a fi afectate decât bărbații.

Te-ar mai interesa: Alimente care scad tensiunea arterială. Ce ar treb...

În hiperparatiroidismul secundar, boala apare atunci când alte funcții ale corpului nu funcționează corect și provoacă indirect ca glanda să producă prea mult hormon.

Boala cronică de rinichi este cea mai frecventă cauză a hiperparatiroidismului secundar. Unul dintre rolurile rinichilor este de a ajuta la transformarea vitaminei D dietetice într-o formă pe care organismul o poate folosi. Când se dezvoltă boala renală, nivelul de vitamina D utilizabil scade. Cu mai puțină vitamina D, nivelul de calciu din sânge scade și el. Acest lucru determină glandele să încerce să compenseze producând mai mult PTH. Hiperparatiroidismul secundar poate apărea și atunci când dieta dumneavoastră este extrem de scăzută în calciu sau vitamina D.

Te-ar mai interesa: Simptome care apar în toate tipurile de cancer și ...

Care sunt simptomele problemelor hiperparatiroidiene?

Simptomele rezultă de obicei din deteriorarea care apare în alte părți ale corpului din cauza nivelurilor ridicate de calciu în sânge sau urină sau a prea puțin calciu în oase. Simptomele hiperparatiroidiene includ:

  • osteoporoza
  • boală de rinichi
  • flux de urinare prea mare
  • durere abdominală
  • slăbiciune sau oboseală ușoară
  • depresie sau uitare
  • dureri articulare
  • boli frecvente fără o cauză aparentă
  • greață, vărsături sau pierderea poftei de mâncare

Cum verifică medicii problemele hiperparatiroidiene?

Medicii diagnostichează hiperparatiroidismul prin prelevarea de sânge de rutină, adesea înainte de a începe simptomele reale. Este de obicei detectat prin probe de sânge care arată PTH ridicat și niveluri ridicate de calciu în sânge.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Medicii dumneavoastră ar putea dori să vadă dacă boala dumneavoastră se datorează unor cauze secundare, cum ar fi osteoporoza sau boala cronică de rinichi. Pentru a face acest lucru, ei pot comanda o scanare a densității osoase sau un test de calciu în urină de 24 de ore. De asemenea, medicul dumneavoastră poate comanda o scanare pentru pietre la rinichi.

Următorii pași dacă aveți hormoni paratiroidieni mari

Pentru hiperparatiroidismul primar, tratamentul include teste repetate, dacă nivelurile PTH nu sunt prea anormale și nu aveți simptome. Dacă nivelul PTH este prea mare, tratamentul obișnuit este o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta orice excrescență anormală de pe glande.

Dacă nu există o creștere anormală, chirurgul dumneavoastră vă poate recomanda îndepărtarea majorității celor patru glande. O mică parte dintr-o glandă este de obicei lăsată pe loc. Chirurgia paratiroidiană este simplă și de obicei se poate face fără spitalizare.

Dacă aveți hiperparatiroidism secundar, tratamentul va depinde de motivul pentru care se întâmplă boala dumneavoastră. Medicii dumneavoastră vă pot recomanda suplimente de calciu sau vitamina D. Ei pot prescrie medicamente care reglează nivelul de calciu din sânge sau tratează osteoporoza, cum ar fi terapia de înlocuire cu estrogeni sau Fosamax.

Din fericire, boala paratiroidiană este adesea descoperită prin teste de sânge de rutină înainte de a avea simptome. Tratamentele, inclusiv suplimentele de calciu și vitamina D, medicamentele prescrise și intervențiile chirurgicale, sunt extrem de eficiente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private