Sari la conținut

Care sunt simptomele mușcăturii de căpușă și la ce trebuie să fii atent

muscatura de capuse
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
efectul muscaturii de capuse

Vară, vacanță, aer liber și multă verdeață. Cam așa este sezonul estival pentru toată lumea. Ca să ne bucurăm de concedii sau de zilele de vară trebuie să ne păstrăm sănătatea. De aceea, fii extrem de atentă când copilul tău se joacă în aer liber. Căpușele pot transmite afecțiuni extrem de grave.

Printre cele mai periculoase afecțiuni pe care le poți lua de la o căpușă sunt: boala Lyme dar și encefalita de căpușă.

Uite ce trebuie să faci, dacă ai găsești o căpușă pe pielea ta: 

  • În primul rând nu te speria. Stai calmă astfel încât să poți controla situația.
  • Nu uita că acestea sunt purtătoare de microbi. Dar nu toate căpușele transmit boli infecțioase.
  • Reține că profilaxia bolii după o mușcătură de căpușă se realizează prin administrarea unei doze unice de antibiotic, dar numai la recomandarea medicului. De aceea, mergi la medic! Acesta te va examina și doar el ar trebui să extragă căpușa din pielea ta.
  • Ține minte că aceste vietăți au ca preferință zonele calde și umede ale corpului. După ce a ajuns pe corp, căpușa o să migreze în zona axilară, inghinală sau pe păr. De aceea, după ce vii de afară, examinează bine fiecare zonă a corpului, este destul de ușor să observi căpușa atașată pe pielea ta.

Principalele simptome ale mușcăturii sunt:

Ideal ar fi să existe simptome. Dar acestea nu sunt mereu prezente. Există și probabilitatea ca tu să nu ai niciun simptom. Atunci când o persoană este alergică poate să experimenteze însă următoarele manifestări: durere, erupție, senzație de arsură, umflătură ușoară la locul înțepat, uneori apar chiar dificultăți de respirație. De asemenea, mai pot fi prezente simptome precum: amețeală, dureri de cap, dureri de articulații sau de mușchi, rigiditate la nivelul gâtului, febră, nodulii limfatici sunt inflamați.

Medicii avertizează an de an că este extrem de important să nu îndepărtezi singură căpușa de pe piele. Altfel spus, căpușa nu se smulge, fiindcă capul ei va rămâne prins în interiorul pielii și va fi foarte greu de scos. Doar medicul știe cum să o îndepărteze corect, de aceea și trebuie sa mergi la specialist, sau la spital. Ulterior, tot medicul este cel care va prescrie în funcție de fiecare caz în parte tratament cu antibiotic în scop profilactic.

Dacă totuși nu ai cum să ajungi la medic și trebuie să scoți căpușa ține cont de următoarele sfaturi: utilizează o pensetă cu vârful subțire pentru a putea îndepărta căpușa fără să-i apeși corpul. După ce ai îndepărtat-o spală bine mâinile cu apă și săpun. Ulterior, curăță rana cu apă caldă apoi aplică un dezinfectant pe zona respectivă. Și apoi mergi totuși la medic.

Căpușa poate să transmită următoarele afecțiuni:

  • Boala Lyme – o infecție care afectează întreg organismul și care e produsă de Borrelia burgdoferi. Diagnosticul se poate stabili la spital după ce au fost făcute analize de sânge. Mai exact prin testarea anticorpilor IgG și IgM contra Borrdelia burggdorferi. Reține: simptomele principale ale bolii sunt: febra, dureri de cap, oboseală, erupție pe piele. Erupția apare la 3-40 de zile după ce a avut loc mușcătura. Atenție, în lipsa tratamentului complicațiile sunt serioase, fiindcă infecția ajunge la inimă dar și la sistemul nervos central.
  • Encefalita transmisă de căpușă – este o infecție virală, o boală cu manifestări la nivelul sistemului nervos central. Boala are ca manifestări: febra, dureri de cap, amețeli, simptome similare meningitei sau a encefalitei.
  • Babesioza – simptomele acestei boli cauzate de un parazit ce infectează eritoricitelor și care se transmite prin intermediul căpușei sunt asemănătoare cu cele întâlnite în răceală. Boala se tratează cu ajutorul antibioticelor, din păcate nu există vaccin.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel