Sari la conținut

Care sunt valorile normale ale grăsimilor din sânge și ce înseamnă, de fapt, colesterol ”bun”

apa caldă scade colesterolul rău
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Profil lipidic. Valorile colesterolului trebuie verificate cel puțin o dată la 2 ani, de toate persoanele care au împlinit vârsta de 20 de ani.

Medicii fac o analiză intitulată profil lipidic, iar sfatul lor este ca bărbații peste 35 de ani și femeile cu vârsta peste 45 să se verifice mai des.

Rezultatele analizelor vor veni sub formă de numere. LDL este așa numitul ”colesterol rău” și îți crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Dacă LDL este peste 190 mg/dl este considerat foarte mare.

HDL este ”colesterolul” bun și te protejează să nu faci boli de inimă. Așa că o valoare mare a acestuia înseamnă un risc mic.

Trigliceridele sunt un fel de lipide (grăsimi naturale) care se găsesc în sânge; ele conțin un compus chimic format dintr-o moleculă de glicerol și trei de acizi grași.

Valorile colesterolului la adulți

Colesterol Valoare
Colesterol total 190-200 mg/dl
LDL colesterol Mai mic de 115 mg/dl
HDL colesterol Mai mare de 40 mg/dl

 

Cotele functionale ale triglicemiei la adulți:

Normală – sub 150 mg/dl

La limită – 151-200 mg/dl

Crescută – 201-499 mg/dl

Alarmantă – 500 mg/dl

Profilul lipidic, incluzând colesterolul total, LDL-colesterol (“colesterolul rău”), HDL-colesterol (“colesterolul bun”) şi trigliceridele, poate fi determinat printr-o simplă analiză de sânge. Profilul lipidic trebuie efectuat periodic de fiecare persoană adultă, fiind important de reţinut faptul că recoltarea sângelui trebuie făcută dimineaţa, după un interval de 9-12 ore în care nu s-au consumat alimente, lichide sau medicamente.

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Pe buletinul de analize vor fi precizate valorile normale pentru fiecare test în parte, împreună cu o interpretare pentru valorile anormale în conformitate cu ghidurile internaţionale pentru prevenţia bolilor cardio-vasculare. Astfel un nivel al colesterolului total mai mic de 200 mg/dL conferă un risc scăzut de boli coronariene, iar un nivel mai mare de 240 mg/dL dublează acest risc.

O valoare a HDL-colesterol mai mică de 40 mg/dL la bărbaţi sau 50 mg/dL la femei creşte de asemenea riscul de boli de inimă. În funcţie de rezultatele obţinute, medicul va aprecia riscul pentru boli de inimă ţinând cont şi de ceilalţi factori de risc. Persoanele cu valori anormale ale colesterolului sau cu alţi factori de risc trebuie să-şi măsoare mai des nivelul lipidelor din sânge.

Atenţie, atunci când nivelul LDL-colesterol este crescut, trebuie luate anumite măsuri pentru reducerea riscului de boli de inimă, iar primul pas este reducerea conţinutului în colesterol, grăsimi saturate şi acizi graşi “in trans” din dietă şi înlocuirea acestora cu grăsimi nesaturate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel