Sari la conținut

Cel mai frecvent deficit nutrițional din lume! Carența care duce la probleme grave de sănătate

Fierul intră în compoziția multor proteine și enzime absolut necesare organismului. Două treimi din cantitatea totală de fier se află în structura hemoglobinei, contribuind la transportul de oxigen de la plămân spre țesuturi. Carența de fier determină anemie feriptivă și este cel mai frecvent deficit nutrițional în toată lumea.

Fierul este un mineral vital pentru sănătatea ta. Toate celulele tale conțin ceva fier, dar majoritatea fierului din corpul tău este în celulele roșii ale sângelui. Celulele roșii transporta oxigen din plămâni în organele și țesuturile din organism. De asemenea, are un rol esențial în crearea energiei din nutrienți, în plus contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase – semnale care coordonează acțiunile diferitelor părți ale corpului. Dacă ai mai mult fier decât este necesar, acesta este stocat în corpul tău pentru utilizare ulterioară.

Ce însemnă și cum se manifestă excesul de fier:

Excesul de fier se întâlnește la persoanele care primesc terapie cu fier în cantitate prea mare sau pentru prea mult timp. Sau cei care fac transfuzii de sânge numeroase și de asemenea, în cazul celor care preferă alimente în vase de fier.

Acest exces se manifestă astfel: apar vărsăturile, diareea, leziuni ale pereților intestinali. Medicii spun că există și o boală ereditară, potențial fatală, numită hemocromatoză, în care este absorbită o cantitate prea mare de fier și care se depune la nivelul țesuturilor.

Ce înseamnă și cum se manifestă deficitul de fier:

Carența de fier determină anemie feriptivă și este cel mai frecvent deficit nutrițional în toată lumea. Aceasta poate să fie determinată de: aportul inadecvat de fier în general la sugari, femei însărcinate și gravide, sângerări menstruale foarte abundente, sângerări cronice în afecțiuni ca ulcerul sau hemoroizii. Totodată, printre cauzele obișnuite ale anemiei se regăsesc: boala ulcerului peptic, cancer digestiv, pierderi de sânge cauzate de traume sau de donarea de sânge, sângerări gastrointestinale datorate utilizării prelungite a medicamentelor, cum ar fi aspirina și ibuprofenul.

Tabloul clinic al acestui tip de anemie cuprinde: oboseală permanentă, letargie, cefalee, scăderea puterii de concentrare, sufocare, amețeli, paloarea pielii, frecvență cardiacă crescută, unghii fragile, limbă fără papile și dureroasă.

Bebelușii au depozite de fier de la mamă, când sunt încă în uter

Bebelușii construiesc magazine de fier în exces de la mamele lor în timp ce se află în uter. Aceste magazine sunt folosite în primele șase luni de viață atunci când copilul este alăptat. Indicat este să adăugi alimente fortificate cu fier în dieta lor atunci când bebelușul are vârsta de 6 luni. Majoritatea medicilor pediatri recomandă utilizarea unei formulări care este fortificată cu fier dacă mama  nu poate alăpta. Copiii prematuri care nu au avut timp să își construiască depozitele de fier vor avea nevoie de fier suplimentar. Însă niciodată nu lua decizia singură, întreabă pediatrul înainte de a-i da suplimente de fier copilului sau sugarului.

Femeile însărcinate au nevoie de mai mult fier

Femeile care nu sunt însărcinate sau care alăptează trebuie să ia 15 – 18 miligrame de fier zilnic. Femeile care sunt însărcinate au nevoie de mult mai mult fier. Potrivit specialiștilor necesarul de fier pentru femeile însărcinate, luat din dietă, este de 27 miligrame pe zi.

Aportul zilnic de fier recomandat de FDA este:

Sugari:

de la 0 până la 6 luni: 0,27 miligrame (mg)

7 până la 12 luni: 11 mg

Copii:

1 până la 3 ani: 7 mg

4 până la 8 ani: 10 mg

Băieți:

9 până la 13 ani: 8 mg

14 până la 18 ani: 11 mg

Bărbați:

19 ani și peste: 8 mg

Fete:

9 până la 13 ani: 8 mg

14 până la 18 ani: 15 mg

Femei:

19 până la 50 ani: 18 mg

51 ani și peste: 8 mg

În timpul sarcinii: 27 mg

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel