Sari la conținut

Cariile netratate îmbolnăvesc inima și stomacul

Netratarea dinţilor cariaţi afectează mai ales stomacul, dar şi rinichii.

Dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți, în special la copii, constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate și nu doar de estetică dentară. Fără tratament, aceste malformaţii provoacă boli stomacale pentru că micuţii nu mai pot mesteca mâncarea sau au dificultăţi de pronunţie. Cariile, pe de altă parte, rămân una dintre problemele majore pe care copiii de la noi le au de la vârste fragede, infecţiile generate de acestea afectând grav organismul. Netratate, cariile pot avea repercusiuni grave asupra întregului organism. Astfel, din cauza împrăştierii bacteriilor în sânge, infecţiile dentare afectează rinichii şi articulaţiile, căile respiratorii sau chiar inima.

,,Focarele infecţioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulaţia sangvină.  Bacteriile patogene din cariile periodontale trec în fluxul sangvin determinând bacteriemie şi pot afecta valvele inimii provocând endocardita sau, prin procesul inflamator cronic,  vasele de sânge favorizând procesul de ateroscleroză cu formarea consecutivă a  plăcilor de aterom. De asemenea, procesul inflamator din interiorul plăcii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutiva şi ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Din acest motiv, este foarte importantă colaborarea dintre cardiolog şi stomatolog în vederea prevenirii acestor afecţiuni,” explică medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.

Cele mai frecvente probleme care apar la copii sunt cariile de biberon. Ele sunt cauzate de lichidele îndulcite pe care mulţi micuţi le consumă.. Pentru a evita complicaţiile, evitaţi să-i daţi copilului mâncare cu biberonul înainte de culcare, ci doar în perioada mesei.Pe lângă aceste probleme, copiii se mai pot confrunta cu înghesuiri sau spaţieri între dinţi, care pot fi ajustate cu aparate ortodontice, dar şi cu exerciţii pentru muşchii feţei la recomandarea medicului ortodont. Îndreptarea dinţilor se poate face începând de la 6 ani. Pentru copiii mici se folosesc aparate mobile sau fixe, până la 12 ani fiind preferate cele mobile. După această vârstă se pot utiliza aparatele dentare fixe, externe sau linguale.

Prima vizită la stomatolog ar trebui făcută în jurul vârstei de un an, pentru a putea preveni orice problemă dentară a micuţului.„Primul dinţisor erupe pe la şase luni, însă preocuparea părintelui pentru îngrijirea dentară a copilului trebuie să înceapă înainte de apariţia dinţilor pe arcadă”, recomandă stomatologul Oana Taban. Prima vizită la medicul ortodont trebuie făcută după terminarea erupţiei dinţilor de lapte, adică în jurul vârstei de 3 ani. A doua etapă de examinare ortodontică e bine să fie făcută după ieşirea primului

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel